Американските власти не са успели да проследят пътя на високотехнологични оръжия за над 1 милиард долара, които са били изпратени в Украйна, пише в доклад на главния инспектор на Пентагона, цитиран от Breaking Defense.

Става дума например за ракетни системи и дронове, за които правилата на военното ведомство изискват подробна отчетност - от доставката, през движението по складове и бойни части, до употребата. В зона на активни бойни действия това не е лесно.

Колко и каква чуждестранна помощ получи Украйна от началото на войната (според Кремъл)

Колко и каква чуждестранна помощ получи Украйна от началото на войната (според Кремъл)

54 държави оказват военна подкрепа,13,5 хиляди чужденци са пристигнали да се бият за Украйна

Според проверка от юни около 60 на сто от този вид оръжия (на обща стойност от 1,7 млрд. долара) не могат да бъдат проследени.

В доклада се посочват две причини - ограничен персонал, който не може ефективно да провежда инвентаризации "в логистични центрове в съседна партньорска държава", както и ограничено придвижване в рамките на Украйна за същите дейности.

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Претопяването на унищожените бойни машини може да създаде хиляди работни места, но не липсват проблеми

Все пак, това е подобрение - към февруари миналата година пропуските в проследяването са обхващали почти 90 на сто от хай-тек оръжията за нападнатата от Русия страна. Даже тогава представител на Пентагона заяви пред конгресмени, че военното ведомство не смята, че има отклоняване на доставки.