От 2007 г. африканските страни изпълняват амбициозен проект на стойност 33 милиарда долара. Целта му е да озелени повече от 1 милион квадратни километра пустинни земи. За сравнение тази територия е сравнима с територията на Франция и Испания взети заедно. Защо пустинята Сахара се разширява и ще успеят ли африканците да победят природата?

Снимка 227830

Източник: iStock

Незабелязаната война

Сахара е най-голямата пустиня в света. Простира се в цяла Африка и заема 30% от континента. Но най-страшното е, че от 19-ти век насам тя непрекъснато расте. Усвояването на континента от европейците доведе до факта, че южната граница на пустинята се измества с около 6-10 километра годишно.

През целия 20-ти век Сахара "настъпва" към Сахел - тропическа савана, която разделя пясъците от джунглата. Като тясна ивица земя, тя се простира на 3900 км от Атлантическия океан на запад до бреговете на Червено море на изток. Общата площ на региона е 3 милиона квадратни километра.

От 1914 г. насам в Сахел редовно се регистрират суши, което води до масови огнища на глад. Те достигат максимума си през 60-те години на миналия век, когато местните жители живеят няколко години практически без дъжд.

За 50 години броят на неподходящите за селско стопанство площи се е увеличил с 10% - с цялото развитие на технологиите и нарастване на населението! Днес 300 милиона африканци, живеещи директно в саванния пояс, са изложени на риск от гладна смърт, пише dzen.ru.

Ако опустиняването не бъде спряно, до 2050 г. около 800 милиона души ще загубят хранителните си ресурси. Това ще провокира една от най-големите мигрантски кризи и хуманитарни катастрофи в историята на човечеството.

Затова днес 21 африкански държави водят истинска война с природата, опитвайки се ако не да спрат, то поне да забавят деградацията на почвата и разширяването на пустинята.

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти в Африка от европейските си конкуренти. Докато едните строят, другите се опитват да наложат своите ценности.

Защо пустинята се разширява?

Централна Африка е най-неразвитият регион на планетата. В селското стопанство не се използват модерни торове и машини. В същото време земята се използва твърде интензивно. Обработваемите земи не почиват, земеделските участъци не се наторяват. В крайна сметка почвата ще деградира.

Силно влияние върху ситуацията оказва неконтролираната паша. Животните ядат и тъпчат растителността. И накрая, заради кариери и мини, както и за нови градове, африканците масово изсичат горите.

Дърветата предпазват района от ветрова ерозия, повишават влажността и задържат водата в почвата по-дълго. Листата се превръщат в естествен тор. При горещ климат и сухи ветрове, идващи от Сахара, липсата на гора се превръща във вреден фактор за африканската екосистема.

Снимка 572472

Източник: БГНЕС

Спасяването на Африка

"Великата зелена стена" е ивица гора, засадена по целия пояс на Сахел. Горският пояс ще бъде широк 15 км и дълъг 7775 км. Предвижда се проектът да се реализира чрез засаждане на 37 вида местни растения , които могат да се развиват в сух климат.

Програмата е одобрена от много африкански и международни организации. Отпуснати са над 33 милиарда долара, 21 държави участват пряко в проекта. Предвижда се до 2030 г., когато проектът приключи, да има нови 10 милиона работни места.

Разбира се, програмата включва работа с местното население. Земеделските стопани ще бъдат научени да оставят земята на угар, скотовъдците ще бъдат задължени да наблюдават животните или да създават кошари за тях.

Проектът обаче се развива бавно и слабо. За 16 години африканците са засадили само 4% от предвидения горски пояс. Проектът е завършен на по-малко от 15 процента.

Европа се обръща към Мароко за чиста енергия, но Северна Африка може загуби от това

Европа се обръща към Мароко за чиста енергия, но Северна Африка може загуби от това

Там вече се изпълняват големи проекти за производство на възобновяема енергия

Основната пречка е липсата на адекватно финансиране. Африка не е богат регион и парите, отпуснати от Европа, не достигат до проекта. Проблемът е в корупцията и липсата на желание сред населението да спазва новите правила.

На практика 80% от дърветата, засадени по време на проекта, загинаха. Някои растения изсъхнаха поради невнимание и липса на внимание от страна на работниците. Други бяха изядени от добитък. Някои африканци, без да мислят за бъдещето, целенасочено унищожават млади дървета за гориво.

Въпреки това все пак има някои успехи. Около 35 милиона хектара земя вече са възстановени в Нигерия, Сенегал и Етиопия. 350 хиляди души са получили работа. Похарчени са 8 милиарда долара.

Обобщавайки загубите и междинните резултати от проекта, западните инвеститори не бързат да отделят пари. Може да се каже, че засега Африка губи тази война.

Между другото, Китай също има своя собствена "Зелена стена" и китайците успешно реализираха своя проект. Може би африканците трябва да се поучат от техния опит?