Холандия е готова да приветства компаниите, напускащи Великобритания заради Brexit. Двете държави традиционно близки връзки, които ще се запазят и в бъдеще, но холандците гледат на британското оттегляне от ЕС като ситуация, от която всички губят.

"Има известна поговорка на Йохан Кройф: Всеки недостатък има своите предимства. В случая с Brexit това означава, че редица компании обмислят или вече са решили да напуснат Обединеното кралство и разбира се ние сме в състезанието да ги приветстваме", заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Independent.

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Най-тежък удар ще понесат основните търговски партньори на Лондон

"Холандското население говори английски, няма предразсъдъци, имаме дълбоки пристанища, широки магистрали и много добро летище в Схипхол. Ние сме много привлекателно място и не се срамуваме да се рекламираме", посочи Блок.

Той отбеляза, че много финансови фирми вече са решили да преместят "поне част от операциите си" от Великобритания в континентална Европа, защото "не са сигурни за ефекта на Brexit".

Най-бързорастящата европейска икономика е и най-заплашена от Brexit

Най-бързорастящата европейска икономика е и най-заплашена от Brexit

Правителството готви балансиран бюджет въпреки възможността от скорошни избори

"Докато няма споразумение за Brexit, не може да има нищо друго освен несигурност и те разпространяват рисковете", каза министърът.

"Разбирам, че Амстердам ще бъде домакин на доста специализирани компании за обучение. Разбира се, ние приветстваме тези компании, но предпочитаме да няма Brexit - но вече е твърде късно за това", заяви Блок.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

Холандският външен министър е обнадежден, че може да бъде постигнато споразумение след речта на Тереза ​​Мей на партийната сбирка на консерваторите, но все още се опасява от твърд Brexit.

"Все още е възможен твърд Brexit, Холандия също се подготвя за твърд Brexit. Не защото се надяваме на това, а защото не сме убедени, че няма да се случи", посочи висшият политик.

Ирландия иска да приеме британските компании след Brexit

Ирландия иска да приеме британските компании след Brexit

Те могат запазят достъпа си до единния пазар на ЕС

"Ние сме изключително важен търговски партньор (за Великобритания) с пристанището в Ротердам, най-голямото европейско пристанище, което се намира точно срещу Обединеното кралство. Налице е много интензивна търговия, така че се подготвяме по много практичен начин, наемайки митничари и фитосанитарен персонал, но и мислейки за място за паркиране на фериботните терминали в Хук-ван-Холанд - защото трябва да го направим", обясни Блок.

По отношение на холандския подход към преговорите за Brexit министърът заяви: "Ние нямаме никакви отрицателни намерения спрямо британците".

Brexit може да подобри търговските връзки между Тайланд и Великобритания

Азиатската държава, която е сигурна, че ще спечели от Brexit

Стоките на двете страни се допълват взаимно, очакват се големи нови инвестиции

Холандците съжаляват за британското решение за Brexit, но уважават резултата от референдума. Те обаче не са склонни на отстъпки при преговорите с британците, въпреки добрите отношения с тях.

"По време на преговорите ще действаме в рамките на една единна европейска комбинация и това не е защото искаме да се съюзяваме срещу Обединеното кралство, а защото ние сме един търговски блок, който е в процес на преговори с нов търговски блок, търговските преговори в рамките на ЕС винаги се извършват от името на целия съюз", обясни Блок.