Спектакълът около Лиз Тръс, която миналият четвъртък си осигури мястото в на най-кратко управлявалия министър-председател в британската история, бързо отстъпи място на неистова надпревара кой да я замести. Ще бъде ли това бившият финансов министър и неин скорошен опонент Риши Сунак, който изглежда като фаворит за поста? Или пък предшественикът Борис Джонсън също има някакъв шанс? 

Така или иначе, докато светът наблюдава разгръщането на драмата, мрачната реалност дебне отвсякъде: "който и да бъде следващият на Даунинг стрийт №10, ще наследи една голяма икономическа бъркотия без лесни решения", пише CNN Business.

Bank of England смята, че страната може и вече да е в рецесия, като се очаква икономическите перспективи да се влошат още, преди да се подобрят. Причината: високите цени на енергията карат домакинствата да ограничат разходите си.

Правителствен доклад, публикуван миналият петък, показа, че продажбите на дребно в страната са паднали с 1,4% през септември, което е по-лош спад от очакваното. Обемите на продажбите са по-ниски, отколкото преди пандемията. Потребителското доверие е близо до най-ниското си ниво в историята, тъй като инфлацията е на 40-годишен връх.

Лиз Тръс издържа само 45 дни: Kои са най-кратко управлявалите премиери в Европа?

Кои са най-кратко управлявалите премиери в Европа?

В списъка има и българско присъствие

На този фон през изминалите събота и неделя хиляди британци, сигурни, че Брекзит е сред основните проблеми за кризата в страната, за пореден път излязоха на потест, в който изразяват недовослството си от това, че Великобритания вече е извън ЕС.

Опасенията на инвеститорите относно финансите на Обединеното кралство, които избухнаха в светлината на прожекторите по време на мандата на Тръс, ще затруднят разкриването на какъвто и да е стимул извън незабавната подкрепа за сметките за енергия.

"Ключов фокус за следващия министър-председател трябва да бъде фискалната отговорност", коментира Карл Емерсън - заместник-директор на Института за фискални изследвания, в свое изявление в края на миналата седмица.

"Нуждаем се от надежден план, който да гарантира, че държавният дълг може да спадне в средносрочен план", подчерта той.

Икономика в рецесия

Икономистите са съгласни, че ако Обединеното кралство все още не е в рецесия, има вероятност такава да настъпи съвсем скоро. Производството в страната се е свило с 0,3% през август, след увеличение от едва 0,1% през юли. Дийн Търнър - икономист в UBS Wealth Management, нарече перспективата за разходите "меко казано доста мрачна".

Краткото управление на Лиз Тръс нанесе пореден удар върху британската икономика

Краткото управление на Лиз Тръс нанесе пореден удар върху британската икономика

В това са категорични експерти от Английската централна банка

Картината на финансовото състояние на Великобритания също се помрачи с публикуването на нови данни от 21 октомври, показващи, че британското правителство е заело 20 милиарда британски лири през септември, с 5,2 милиарда британски лири  повече от очакванията на фискалния надзорен орган на страната.

Паундът падна с 1,4% спрямо щатския долар, потъвайки под $1,11. И според прогнозите, може да продължи да губи позиции, докато доларът се повишава.

Цената на несигурността

Лиз Тръс обеща, че Консервативната партия ще назначи нов премиер до края на тази седмица. Въпреки въпросите кой ще бъде той, както и кой ще ръководи Министерството на финансите под негово или нейно ръководство - инвеститори и икономисти очакват обновеният икономически план, очертан от сегашния финансов министър Джереми Хънт, да остане непокътнат.

Миналата седмица Хънт обяви отмяната на почти всички данъчни облекчения в първоначалния "план за растеж" на Лиз Тръс, който беше отхвърлен от инвеститорите. Позовавайки се на подновен ангажимент за контролиране на дълговете на страната, Хънт обяви, че правителството ще ограничи универсално цените на енергията, но само до април.

Бъркотията на Острова наистина изглежда голяма, както политическа, така и икономическа. Въпросът сега е има ли кой да се справи с нея.

Цените не спират да растат: инфлацията във Великобритания пак надхвърли 10%

Цените не спират да растат: инфлацията във Великобритания пак надхвърли 10%

Най-големият скок в цените на храните на Острова от 1980 година насам