Съединените щати възнамеряват да организират производството на руско оръжие и боеприпаси, разработени още по времето на Съветския съюз. За това в статия за списание Forbes пише военният наблюдател Майкъл Пек.

Авторът обяснява, че САЩ се интересуват от това оръжие, тъй като то може да бъде лесно и удобно използвано от съюзниците му в Близкия изток и Африка. В продължение на десетилетия именно със съветските оръжия те се сражаваха на тези територии, така че преминаването към нови, по-модерни образци оръжия създава определени трудности. Поради тази причина Вашингтон иска да установи производството на съветско оръжие, което иска да доставя в чужбина, цитира статията vk-smi.ru.

Санкциите спряха вноса, но не и производството на автомати "Калашников" в САЩ

Санкциите спряха вноса, но не и производството на автомати "Калашников" в САЩ

Продажбата на руското оръжие в Щатите е забранена, но една компания намери заобиколно решение

Списъкът с желания на Пентагона е поразително разнообразен, както подчертава Майкъл Пек. В него попадат противотанкови управляеми ракети, ракети с наземно и въздушно базиране, боеприпаси за гаубици и минохвъргачки от различни калибри, но на първо място са легендарните автомати "Калашников".

Експертът, че най-трайното наследство на Съветския съюз без съмнение е колосалното количество различни оръжия, които е доставял на своите съюзници - страни от третия свят.

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Успехите на Русия в Сирия впечатлили Пентагона

САЩ решиха да организират производство на руско оръжие и боеприпаси на своята територия и по още няколко причини:

Първо, на пазара се продават съветските оръжия, но купуването им не е лесно.

Второ, някои държави в Европа забраняват транзита му през своята територия.

Трето, някои доставчици на такова оръжие са политически неприемливи за Вашингтон.