Продължителното десетилетие нарастване на цените на жилищата в САЩ може най-сетне да срещне своя край, след като Федералният резерв спре своя цикъл на повишаване на лихвите. Това коментира каза Робърт Шилър, професор по икономика в университета Йейл, цитиран от CNBC.

Предполагаше се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи, дори след 10 повишения на лихвите от Федералния резерв, които повлияха на лихвите по всички видове кредитни продукти, включително ипотеки.

Цените на жилищата отбелязват стабилен ръст от 2012 г. насам, според Националния индекс на цените на жилищата в САЩ на S&P Case-Shiller.

"Страхът от повишаване на лихвените проценти повлия на мисленето на хората - това имаше положително влияние върху пазара. Но идва краят на повишаването на цените", добави той.

Цените на жилищата в САЩ достигнаха рекорден връх през май, като се повишиха с 0,7% на национално ниво спрямо април според данни от Black Knight. Всички експерти се обединяват около едно мнение що се отнася до жилищата и то е, че пазарът е останал изненадващо горещ след повишенията на лихвените проценти и то толкова много пъти.

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

Според Шилер индексът отразява "необичайно поведение" през последните шест месеца: "цените започнаха да се покачват".

През юни Фед посочи, че е вероятно да има последващо затягане, но с по-бавни темпове от увеличенията на лихвените проценти, които характеризират паричната политика от началото на 2022 г.

Според Шилър част от неотдавнашния скок в цените на жилищата е "сезонен",като спред експерта цените през лятото обикновено се покачват.

Икономисти прогнозират увеличение на лихвения процент с 25 базисни пункта.