През последните няколко години става все по-трудно семействата от средната класа да закупят жилище - а глобалната пандемия още повече влоши положението.

Според доклада за достъпност на жилищата за 2022 г. на Demographia, броят на пазарите на жилища по света, считани за "силно недостъпни", се е увеличил с 60% в сравнение с преди пандемията.

Докладът обхваща 92 града в осем държави, а сред тях са Австралия, Канада, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Сингапур, Обединеното кралство и Съединените щати.

Методология

За да се изчисли достъпността, средната цена на жилищата в града е разделена на средния доход на домакинството. Оттам на града се дава оценка.

Резултат от 5,1 или по-висок се счита за силно недостъпен

4.1 до 5 се счита за сериозно недостъпно

3.1 до 4 се счита за умерено недостъпно

За 12-та поредна година Хонконг заема челното място като най-недостъпен жилищен пазар в света.

Map looking at some of the expensive housing markets worldwide

Една от причините за високите жилищни цени в Хонконг е липсата на предлагане. Разрешенията за строеж се дават на едва 7% от територията на Хонконг. За сравнение 75% от територията на Ню Йорк е застроена с жилищни сгради, пише Visual Capitalist.

На второ място в класацията е Сидни, която се издигна с едно място тази година. Това е един от най-скъпите градове за закупуване на жилище в списъка. Освен Хонконг, нито един друг град не е отбелязал толкова висок резултат през последните 18 години, публикуван в този доклад.

Има няколко теории за покачващите се цени на жилищата в Сидни, но експертът от индустрията Том Форест и главен изпълнителен директор на Urban Taskforce Australia, вижда фундаментален проблем - предлагането не отговаря на търсенето. "Предлагането на жилища никога не отговаря на търсенето в Сидни и в регионален Нов Южен Уелс. Ако предлагането не отговаря на търсенето, тогава цената ще се повиши. Това се случи и ние го виждаме."

В топ пет падат още Ванкувър, Сан Хосе в Калифорния и Мелбърн.

Въздействието от COVID-19

Хората със средни доходи изпитваха напрежение и преди глобалната пандемия.

Много от хората започнаха да работят от вкъщи, тези с високи доходи започнаха да търсят по-просторни жилища и то не в центъра на града, което увеличи търсенето в крайградските райони, а те бяха сравнително достъпни преди пандемията.

В същото време проблемите с веригата за доставки и разходите за материали оказаха влияние на строителството, което създаде перфектната буря, която в крайна сметка повиши цените на жилищата.

Все пак има надежда. Нарастването на лихвените проценти и облекчаването на ограниченията на COVID-19 по света би трябвало да доведе до охлаждане на пазара тази година - поне в някои части на света.