През последното тримесечие на тази година се очаква около 10-15 на сто ръст на броя на успешните продажби на елитни имоти спрямо предходното тримесечие и стабилизация на цените, прогнозира за БТА управляващият партньор на "Лукс имоти" Никола Стоянов.

Към края на годината се очаква цените на луксозни апартаменти да се стабилизират на равнища от 1000 и 1300 евро на квадратен метър. Стоянов обоснова прогнозата си с позитивните новини, идващи от САЩ и Западна Европа за излизане от икономическата криза. Друг аргумент е спокойствието, което се завръща сред инвеститорите, а капиталовите пазари са за пореден месец във възход.

Лек ръст на цените до 10% на най-елитните и уникални недвижимости е възможен през пролетта на 2010 год. "С успокояването на пазара на имоти и новините за стабилност в икономиката очакваме стресът на пазара на имоти да премине и купувачите и продавачите да се завърнат", каза още Стоянов. Той очаква сегментът на елитните имоти да се възстанови първи заради високите качества на имотите и непреходната стойност, която те предлагат - локация, качество, престиж.

Според Стоянов имало индикации, че банките вече разполагат с достатъчно ресурс и постепенно се връщат към отпускането на ипотечни кредити, което също е сигнал за раздвижване на пазара.

Пръв обаче ще се възстанови пазарът в София, последван от Варна и другите големи градове. Стоянов смята, че има глад за качествени жилища и чувствително възстановяване на сделките ще има към началото на лятото на 2010 година.