Пазарът на имоти в столицата е доста разнообразен, а между стойностите на имотите в един и друг квартал има цели пропасти. В последните години се запазва тенденцията за покачване на цените на жилищата у нас. Дори пандемията и извънредното положение, както и мерките въведени за ограничаване на заразата не успяха да повлияят значително на цените, поне в столицата, въпреки че се очакваха сериозни спадове - някои достигащи до 30%.

Офертите за някои имоти дори доста надхвърлят средните цени за жилище в София. Money.bg разгледа някои оферти на агенции за недвижими имоти, публикувани в един от големите портали за обяви за имоти - imoti.net. Въпреки, че попадат в категорията на луксозните имоти, цените на някои от предлаганите далеч надминават очакванията. Ето няколко примера:

Жилище до Народния театър "Иван Вазов" - за 1 300 000 евро

Според обявата сградата е построена е през 1914 г. и обявена за паметник на културата. Апартаментът заема целия пети етаж и е с квадратура 253 кв.м.. Цената на квадратен метър излиза 5 138 евро. Трябва да се отбележи, че имотът разполага с камина и тераса с панорама към градинката на Народния театър. Едно от големите предимства на имота е локацията в топ центъра на столицата, където цените на жилищата по традиция са по-високи от тези в кварталите в периферията.

Апартамент в Оборище за 660 000 евро

Обявата гласи, че жилището се намира в тухлена сграда от 50-те години, на пети от шест етажа. Площта на имота е 140 кв.м, което прави 4714 евро на квадрат. В цената обаче влиза и паркомясто в подземен паркинг. Според описанието апартаментът е основно ремонтиран преди 10 години като е подменена дограма, ВиК и ел. инсталация.

Осезаем спад на сделките с имоти през лятото в София

Осезаем спад на сделките с имоти през лятото в София

Очакванията за спад в цените са в рамките на само 5% за тази година

Двустаен до НДК за 4444 евро на кв.м.

В идеалния център на столицата това жилище от 45 кв.м ще ви струва 200 000 евро. Жилището се намира на 5-ти от общо 6 етажа в тухлена сграда с асансьор и добре поддържани общи части, с изложение юг/изток, според обявата за имота. Апартаментът разполага с антре, спалня, трапезария и баня и е обзаведено.

Жилище тип пентхаус за 1 200 000

Това жилище се намира на улица Г.С. Раковски, в района на Министерство на финансите, Народния театър Иван Вазов и Театъра на Армията. Апартаментът е 300 кв. м., което прави по 4000 евро на квадрат. Намира се на предпоследния етаж в сградата. Според обявата имотът е на две жилищни нива, плюс трето ниво с над покривна тераса. Разполага с две спални, всекидневни и е обзаведен.

Цените на имотите у нас замръзнаха. Спадове няма и не се очакват

Цените на имотите у нас замръзнаха. Спадове няма и не се очакват

Сделки се сключват с преговори по цените от 5 -10% в зависимост от вида на имота

Четиристайно жилище до Борисовата градина за над 3 000 евро на квадрат

Жилището е с площ 187 кв. м. и се намира в комплекс в непосредствена близост до Борисовата градина, идеалния център на София. Цената му е 608 980 евро, което прави по 3 257 евро за квадрат.

Според обявата комплексът е изграден съобразно най-новите високотехнологични изисквания и материали и е първият завършен проект в България сертифициран по системата BREEAM ( протокол, който определя стандартите за най-добра практика в устойчивия дизайн и мярката, която се използва, за да се опишат екологичните, енергийните и устойчивите характеристики на някоя сграда).