Местната власт в Берлин ще замрази цените на наемите в германската столица за период от пет години с цел да се справи с бързото покачване на цените в града, съобщава Bloomberg.

Кметът на града Михаел Мюлер е потвърдил този план, като според информацията предстои през следващата седмица да бъдат одобрени конкретни мерки, които трябва да влязат в сила през първото тримесечие на 2020 година.

Инициативата на местната власт в Берлин има за цел да намали тежестта върху наемателите там след бума в цените, довел до удвояването им през последното десетилетие.

Тя цели наемодателите да имат право на годишно увеличение на наемите, коригирано с инфлацията, в рамките на 1,3% от 2022 година. Също така малки увеличения ще бъдат позволени при ремонтни дейности.

Основният губещ от тази стъпка ще бъде Deutsche Wohen, която най-големият собственик на апартаменти в германската столица. Акциите на компанията са изгубили 17% от стойността си от юни месец, когато беше обявен този план.

Берлин не е единственият град, в който ще бъдат въведени подобни мерки за справяне със скъпите наеми. Социалистическото правителство в Испания прокара таван за цените на наемите, например.

Идеята на местната власт в Берлин среща и своите критици. Кметът на Хамбург Питър Цанцшер коментира по този повод пред Frankfurter Allgemeine Zaitung , че единственият начин да се избегне по-нататъшно увеличение на наемите е да се построят достатъчно жилища, за да може да се отговори на търсенето.