От няколко години Германия е изправена пред сериозен проблем - дефицит на жилища в големите градове. Нарастването на миграцията към страната, съчетано с икономическият ръст и евтините кредити надуха както продажните цени, така и тези на наемите. В резултат на това политици на всички равнища - и на национално, и на местно ниво, търсят решение на проблема.

Ако има град в страната, който е най-добрият пример за проблема с имотите през последните години, това е Берлин. Германската столица е традиционен притегателен център за много чужденци заради (доскоро) ниските си разходи за живот спрямо останалите големи градове като Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Дълго време наемите в града бяха значително по-ниски от много по-малки населени места.

Сега обаче това вече не е така, свободни жилища няма, а разходите за жилище скочиха драстично. Ето защо местната управа беше принудена да започне да търси решения на проблема. Последната идея: въвеждане на таван на наемите.

Берлин изкупи обратно 670 апартамента на улица "Карл Маркс"

Берлин изкупи обратно 670 апартамента на улица "Карл Маркс"

След протести на собствениците заради опасения от повишаване на наемите

Според проекторешение, с което разполагат двата водещи местни вестника Tagesspiegel и Berliner Morgenpost, градската управа планира да ограничи цените до определено ниво. Става дума за ценови диапазон между от 3.42 евро до 7.97 евро на квадрат, който да бъде въведен от 2020 година.

Това би означавало, че всички, които плащат в момента по-висок наем, ще получат отстъпка в момента на влизане в сила на нормативния акт. Планираният период за ограничението е 5 години - до 2025-а. Проблемът е, че в града има редица имоти, особено в центъра, отдадени на далеч по-висока цена - около 15 евро на квадрат.

Ето защо идеята среща доста скептични мнения. Председателят на Берлинската търговско-индустриална камара Беатрисе Крам коментира, че тази идея е "икономическа катастрофа за Берлин". Според Аксел Гедашко, ръководител на местния съюз на жилищната икономика, таванът на наемите "ще отиде далеч извън целта си и ще засегне преди всичко тези, които инвестират дългосрочно и отговорно на пазара".

Германия удължава тавана на наемите и въвежда нови правила за покупко-продажба на жилища

Германия удължава тавана на наемите и въвежда нови правила за покупко-продажба на жилища

Идеята среща резерви дори в управляващата коалиция, която се състои от три партии - социалдемократи, леви и зелени. Според най-голямата от тях - социалдемократите, "не се нуждаем от бързи решения, а от правно издържан законопроект".