Имотният пазар в Сан Франциско наистина е полудял, а последното доказателство за това е едно сравнение, направено от американската онлайн платформа, специализирана в сектора, Trulia.

Според данните от неин анализ в Щатите по-малко от 4 на всеки 100 жилища в страната струват над 1 милион долара. В същото време четири от всеки пет имота в Сан Франциско са на стойност над и милион долара, пише сайтът Quartz.

Данните показват още, че някои части в Калифорния се нареждат сред тези с най-голям ръст на цените от 2012 година насам. Трябва да се отчете обаче конкретно в случая със Сан Франциско, че разликата между стойността на жилищата и размера на заплатите се задълбочава.

Един от факторите за това е предлагането. Калифорния се нарежда на 49-то място сред американските щати по брой на жилищата на глава от населението, показват изчисления на McKinsey от 2016 година.

Това означава, че там има недостиг на 2 милиона имота, за да се отговори на търсенето. В същото време в щата има по-строги ограничения за строежа на нови сгради.

Домакинствата със средни доходи там са затруднени не само в закупуването, но и в наемането на жилище. Причина за това е, че в определени райони средният размер на наема се изчислява на около 60% от средната месечна заплата на учител, например.