Тенденциите в цените на жилищата в Европа се променят значително от 90-те години на миналия век досега. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) картината е смесена. Стойността на имотите в някои страни скоча с близо 180% от 1996 г. до 2021-а година. В други страни цените стагнират и дори намаляват, но само на моменти.

Може би най-горещият жилищен пазар в Европа Швеция показва най-голямо увеличение, като средните цени скочиха със 176% за периода между 2021 г. и 1996 г.

"Недостигът на жилища за задоволяване на нуждите на нарастващото население в цяла Европа доведе до непрекъснат и силен ръст на цените на жилищата в много части на континента през последното десетилетие", казва Ник Уитън, ръководител на отдел "Проучвания" в JLL за Европа, Близкия изток и Африка, пред Euronews.

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

Доминират основно американски градове

Според ръководителя на отдел "Анализ и комуникации" в Шведската асоциация на агентите за недвижими имоти Йоаким Лусенски пазарът на имоти се подхранва от "силен и стабилен растеж на населението и разполагаемите доходи и дълъг период с много ниски лихви по ипотечните кредити".

Освен това новото строителство на жилищни сгради в Швеция е доста ниско, "въпреки че доста голяма част от населението е във възрастовата група, в която създаването на семейство е най-често", смята той.

Комбинацията от тези фактори доведоха до скок на цените. През януари обаче експерти предупредиха, че в Швеция се задава срив на пазара на имоти, като някои прогнозираха спад на цените с 20%, защото в страната се повишават лихвените проценти и се бори с високия дълг на домакинствата.

Тези прогнози вече се сбъдват. Към началото на годината цените са спаднали с 15%, в сравнение с пика от преди година на пазара.

Втората в списъка с най-голям ръст на цените е Обединеното кралство. Там средните цени на имотите са нараснали с цели 145% между 1996 г. и 2021 г., според данните на ОИСР, цитирани от Euronews.

"Причината е огромният недостиг на налични социални жилища, така че хората трябваше да избират между плащането на по-скъп наем или закупуването на собствен дом," коментира Марк фон Грундхер, директор на Benham and Reeves, пред Euronews.

Като причина за това той посочи наследството на министър-председателя на Великобритания от 80-те години на миналия век Маргарет Тачър, която огромен брой социални жилища и подхрани "стремежите" за собственост на имот.

Вече търсенето далеч надвишава предлагането, което от своя страна доведе до огромен скок в цените.

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

Цените на жилищата в Швеция се повишиха доста през последното десетилетие

Тенденциите в Обединеното кралство са още по-изразени на ниво град. През 1992 г. средната цена на къщата в Лондон например е била 88 000 евро, според Службата за национална статистика, докато днес е 592 000 евро. Това е ръст от 572% за малко повече от 30 години.

В таблицата се показва ръстът на цените за 1996-2021-а:

Швеция 176%
Великобритания

145%

Дания

142%

Франция 126%
Нидерландия 83%
Испания

66%

Швейцария

58%
Германия

31%

Португалия 27%
Италия 9%

Дания и Франция са следващите страни в списъка с най-голям ръст, като той е съответно 142% и 126%. Топ пет се запълва от Нидерландия с ръст от 83% за посочения период.

Не навсякъде обаче имаме огромен ръст, както в Швеция, Обединеното кралство, Дания и Франция. В други страни цените са се понижили за периода.

Италия отбеляза бум до финансовия крах през 2008 г., но оттогава показва постоянен спад в стойността на имотите.

Стойността на имотите в най-голямата икономика в Европа Германия остава сравнително непроменена от 1996 г., като се увеличи едва през 2016 г.

Какво стои зад глобалния срив в цените на имотите? Какви уроци научихме от спадовете в Европа, САЩ, Австралия

Какво стои зад глобалния срив в цените на имотите? Какви уроци научихме от спадовете в Европа, САЩ, Австралия

Един от отговорите със сигурност е дългите години на почти нулеви лихвени проценти

По думите на Бенджамин Бениршке от германския Централен комитет за недвижими имоти (ZIA) в Германия има "недостиг на земя за строеж, особено по-близо до по-големите градове.

Португалия следва подобна тенденция като Германия, макар и с малко по-голям растеж в цените на имотите в края на 90-те години.

Според местни експерти цените на португалските недвижими имоти са били повлияни от "чуждестранните инвестиции в Златната виза, които допринесоха за скок в търсенето на имоти от висок клас", както и от икономическия растеж и подобрената стабилност на страната .