Цените на жилищата в Швеция се укротиха от спада, който продължи почти година. Все пак един от най-засегнатите жилищни пазари в света все още е изправен пред още покачване на разходите по заемите.

Изглежда пазарът на жилищни имоти в най-голямата скандинавска държава започва да се размразява, след като стойността на жилищата падна с около 15%. Това беше най-сериозния жилищен спад в страната от три десетилетия, пише Bloomberg.

Швеция е в разгара на един от най-сериозните спадове на жилищните пазари света

Швеция е в разгара на един от най-сериозните спадове на жилищните пазари света

Централната банка на стрната предупреди, че вероятно ще има по-дълбока криза

Цените на апартаментите са се повишили с 1% през февруари в сравнение със средната стойност от предходното тримесечие, според данни на организацията за брокери Svensk Maklarstatistik. Това е първото увеличение от март миналата година. Цените на еднофамилните жилища остават са без промяна, след спад през предходните осем месеца.

Обемът на продажбите на апартаменти и еднофамилни къщи спадна съответно с една четвърт и с една пета спрямо година по-рано.

Според управителя на Riksbank Ерик Тедийн властите няма да бъдат възпрени от по-нататъшно затягане на паричната политика. Шведската банка Svenska Handelsbanken AB обяви, че шведската централна банка вероятно ще повиши основния си лихвен процент до 4,25% от 3%, след като инфлацията достигна рекордни висоти от три десетилетия.