Феновете на модата са в Милано, тъй като градът е домакин на третата от четирите международни седмици на модата. Но тълпата - и по-специално гражданите на Обединеното кралство - започват да проявяват интерес към втория град на Италия, по различен начин, пише City.Am. Известен с това, че е скучен извън модната седмица, Милано бързо се превръща в любимо място за богатите купувачи на втори дом. Според Knight Frank, Милано е изпреварил Рим като най-желано място за кандидатстващи за италиански визи - и Великобритания е една от най-често срещаните националности сред желаещите.

Защо популярността на града порасна толкова бързо?

"Това е космополитен град и е сред малкото в Италия, които предлагат добро оферти за свободното ви време", казва Лодовико Пигнати Морано, управляващ директор в италианския клон на Sotheby"s International Realty.

Антонио Фуоко от агенцията за недвижими имоти JLL в Милано описва града като "джобен мегаполис: компактен, сигурен и евтин" - и преместването в Милано може да бъде финансово изгодно. От 2017 г. хората, които живеят в държавата, но не е с постоянно местожителство в нея, в някои случаи, получават данъчни облекчения, докато пребивават в нея. В Италия чужденците не се облагат с доходи, при условие че плащат годишен плосък данък в размер на 100 хил. евро, което прави Милано привлекателен за някои.

Милано ще плаща на хората да карат колело до работа

Този европейски град ще плаща на хората да карат колело до работа

Идеята се заражда в един от най-замърсените градове в цяла Европа

Цените на имотите в града също паднаха, след като Италия се присъедини към еврото през 2002 г. "Преди петнадесет години би било по-евтино да се купуваме в Мюнхен или Берлин, но сега това не е така", казва Пигнати Морано."Това, което движи пазара, е разликата между ниската цена на имота и високия среден доход", казва той и допълва, че за най-добрите улици в Монако може да се стигне до цени от 20хил. евро на квадратен метър, но в Милано е 12 хил."

В Милано няма да намерим лъскави сгради като в Лондон например, но има няколко основни разработки в ход, които включват Porta Nuova в един от основните бизнес райони в Милано - това е домът на щабовете на Google, Amazon и Alexander McQueen, както и други, които са домакини на ревюто на модната седмица. 

Емблематични за града са двойка жилищни кули в квартал Порта Нуова в Милано - т. нар. Bosco Verticale, проектирани от Стефано Боери Архитети. Над 15 000 растения са разположени на терасите им. 

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

И Италия тръгна стремглаво към рецесия