Продажбата или покупката на недвижим имот е едно от най-значимите действия в нашия живот. За съжаление, те могат да се превърнат в тежко бреме, а процесът и времетраенето на осъществяването им да се удължи от самите нас.

Ето някои от най-често срещаните грешки, които правят продавачите и купувачите на имоти, които определено им "стъжняват живота":

Разглеждат имоти, които не могат да си позволят

Една от основните грешки на купувачите е да гледат имоти, които не са по "техния джоб" и възможности. Освен, че си губят времето, по този начин те до голяма степен се разочароват, когато видят такъв, който не отговаря на финансовия им потенциал.

Трябва да разберете, че имот за 150 000 евро със сигурност ще е много по-различен от такъв за 75 000 евро, както по отношение на размера, така и на останалите му характеристики. Затова не си го причинявайте сами...

Преди да прибегнете към покупката на имот си определете бюджета в рамките на който можете да се вместите. Експертите препоръчват, да го намалите още малко за самия имот, защото най-вероятно ще са Ви нужни средства за нотариуси, комисиони и данъци, както и за реновиране и обновяване.

Като правило, гледайте цената на имота да не е по-голяма в размер на кредит, чиято вноска да е до 50% от месечния Ви доход. Защото в противен случай, рискувате да изпаднете в неплатежоспособност и да банката да Ви отнеме имота.

Слагат твърде висока цена на имота си, както и "емоционална такса"

Донякъде аналогичен на горния проблем при купувачите, се явява алчността на продавачите на недвижими имоти. Дали поради емоционална обвързаност, или поради други фактори, често продавачите са склонни да сложат по-висока от пазарните, продажни цени, на предлаганите от тях имоти.

Разбира се, че всеки продавач иска да продаде имота си възможно най-скъпо. Понякога обаче, в цената се включва и "сантиментална стойност", което повишава цената на продаваното жилище над пазарната. Това автоматично го прави "непродаваем".

Ориентирайте се от средните цени на подобни имоти във вашия квартал и гледайте да не ги превишавате с повече от 5 до 10%, ако наистина имота ви е специален, но не само във "вашата глава", но и според мнението на професионални консултанти.

Ако искате да продадете по-бързо имота си, наемете професионален оценител, или консултант, за да направи една безпристрастна оценка на имота Ви.

Бързате с покупката на имот

Покупката на имот най-вероятно ще е най-значимото ви финансово действие. Затова то трябва да се обмисли внимателно и да се направи премерено.

За съжаление повечето от купувачите бързат, сякаш че имотът който са видели е последния на пазара. Понякога за това им помагат и обучени брокери, които разчитат на емоциите на купувачите.

Покупката на "неправилен" според вашите изисквания имот обаче, може да е една от най-скъпите грешки, които ще направите в живота си. Затова не бързайте...

Направете си списък и план за действие. Опишете отличителните характеристики, с които искате да се отличава избраният от Вас имот. Какви са предпочитаните локации, какви са изискванията Ви по отношение на инфраструктура, транспорт, изложение, качество на изпълнение и материали и всички останали фактори, които са наистина важни за Вас.

Отказвате огледи на имота и не му предавате добър търговски вид

Никой не обича, чужди хора да влизат в дома му. Ако продавате имота си обаче, ще трябва да го приемете!

Не може да отказвате огледи на потенциални купувачи, за да не ви развалят спокойствието и после да очаквате възможно най-добри оферти.

Не бива да показвате имота си в "неугледен" вид (разхвърлян, неподреден и мръсен) и да се надявате на добро впечатление в потенциалните купувачи.

Нужно е да положите усилия, за да продадете имота си на възможно най-добрата цена. Това включва да му предадете добър търговски вид. Не подценявайте силата на маркетинга.

Оправете малките неща, които се набиват на очи и които могат да наведат потенциалните купувачи на идеята, че имотът не е бил добре поддържан. Никой не би си купил имот, който е в неугледно състояние, или най-малкото цената, която би платил за подобен имот, най-вероятно ще е далеч по-ниска от конкурентни оферти.

Приемате нещата лично

Ако получите много ниска оферта от купувачите, не се ядосвайте и не го приемайте лично. Вместо това направете контраоферта с цена, която бихте приели за долна граница, срещу която бихте се разделили с имота си. Ако тя не се приеме, вече можете спокойно да приключите с преговорите.

Ако сте купувач пък и получите нереалстично висока продажна цена, обосновете се с доводи, защо това не е нормално, като наблегнете на забелязаните слабости на имота. Ако имате подсигурено финансиране, или готови средства в джоба, ще сте в много по-силна позиция и ще можете да преговаряте за отстъпки.

И продавачи и купувачи обаче, трябва да се съобразяват с фазата в която се намира пазарът. Дали той се доминира от продавачите, или от купувачите.