Рекордният ръст на цените на жилищата и наемите изостри кризата с достъпността на имотния пазар в САЩ, а нарастващите лихвени проценти ще влошат още повече ситуацията, според годишния доклад за състоянието на жилищата на Харвардския университет, цитиран от CNN.

Въпреки че бързо растящите лихви по ипотечните кредити охлаждат прегрелите жилищни пазари, те изтриват мечтите за на милиони американци за собствен дом, според експерти от жилищната индустрия.

Доходите, необходими за изплащане на жилище, скачат. Ипотечните кредити, данъкът върху имотите и застрахователните плащания за жилище със средна цена от 340 700 долара и струват със 700 долара повече на месец през април 2022 г., отколкото година преди това. Годишният доход, необходим, за изплащане на дом, е с 28 000 долара по-висок през април 2022 г. в сравнение с миналата година, според Съвместния център за жилищни проучвания на Харвард.

Това засяга около 4 милиона наематели само през последната година, коментира Даниел Т. МакКю, старши научен сътрудник в Съвместния център за жилищни изследвания.

През март тази година цените на жилищата се повишиха с 20,6% на годишна база - което беше най-големият скок за 30 години насам, сочат данни на Съвместния център за жилищни проучвания на данните от индексите на цените на жилищата на CoStar и CoreLogic Case-Shiller. Наемите също се повишиха, особено за еднофамилни къщи, които бяха хит за семейства по време на пандемията.

Това хвана окото на инвестиционните фирми, които купуваха жилища на умерени цени на процъфтяващите пазари, за да ги отдават под наем или продават с добра надценка.

Новото строителство също се увеличи, но по-голямата част от новите имоти бяха продадени за повече от 400 000 долара, което ги нареди извън обсега на купувачите на първи дом.

Увеличението на цените на имотите и рекордно ниските лихвени проценти по време на пандемията допълнително увеличиха и без това драстичната разлика в богатството между собствениците на жилища и наемателите, както и расовите неравенства. Това се казва в проучването.

Междувременно около 10% от домакинствата закъсняват с плащанията си за наем или ипотека през периода от декември 2021 г. до април 2022 г. Делът на наемателите, изостанали с плащанията, е 14,5% срещу 6% за собствениците на жилища, установиха изследователите.