Цените на жилищата в мегаполиси, като Париж, Хонконг и Ванкувър са нараснали със 150% от 2000 година насам. А съотношението към средната стойност на имотите там към средния доход е нараснал значително в сравнение с предходното десетилетие.

Това показва доклад на UBS, който отчита риска от "надуването" на имотен балон в най-големите градове в света.

"Цените на жилищата изпреварват значително доходите през последните няколко години", се посочва в документа.

В изследването има и информация за това колко време е необходимо на живеещите в дадените мегаполиси, за да натрупат достатъчно пари и да се сдобият със собствен апартамент. За целта са взети средната цена за имот с площ от 60 квадратни метра, както и средните доходи на квалифициран служител за отделните населени места.

Ето и колко години човек трябва да работи в тези градове, за да си купи апартамент:

11 години - Ню Йорк, Токио и Тел Авив

Голямата ябълка влиза в тази категория, след като стойността на имотите там падна осезаемо под пика, достигнат през 2006 година. Въпреки това жилищата в Ню Йорк остават скъпи за голяма част от американците.

12 години - Сингапур

Всъщност това е понижение за Сингапур в сравнение с 2009 година, когато от UBS изчислиха, че са нужни 14 години работа на добра заплата, за закупуването на имот там. "Настоящите цени там са близки до тези преди кризата, но доходите на домакинствата са се повишили с 20%", става ясно от изслеването.

14 години - Лондон

От UBS смятат, че бумът на имотния пазар в Лондон вече е минал, като от пика през 2016 годиа цените там са се свили с 10%. Само за последните четири тримесечия те са с близо 4% надолу.

15 години - Париж

За разлика от английската столица, тази на Франция влиза от тази година в категорията на рисковите имотни пазари. В последното издание на изследването на UBS тя е посочена като европейският град с най-високите цени на имотите спрямо средните доходи. Стойността на жилищата там е на исторически връх.

21 години - Хонконг

Най-скъпият град за закупуване на имот не е в Северна Америка и не е в Европа. Хонконг за пореден път попада на челната позиция в това отношение. Реалното равнище на цените там се е удвоило за периода 2008 - 2018 година.