През последните месеци тенденцията на пазара на недвижими имоти най-точно може да се характеризира с една дума - спад. Той е силно изразен, както в областта на цените, така и при реализираните обеми, се посочва в анализ на МКB Unionbank По отношение на цените най-силно осезаемо е намалението при т.нар. ваканционни имоти, където то достига и до 50%. Спад се регистрира и при луксозните жилища, като там той е по-умерен и достига до 20% спрямо равнищата на цените в сравнение с година по-рано. По-голямата част от потенциалните купувачи са в изчаквателна позиция, както на по-добри цени на имотите, така и за облекчаване на условията на кредитиране от страна на банките. С новите параметри на ипотечните заеми на MKB Unionbank това вече е факт.  Основната част от сделките са за имоти на цени около и близки до себестойността на строителството им.

Препоръчително е потенциалните купувачи да намерят подходящия ипотечен кредит за тях преди да са започнали да търсят жилище за покупка. Добре е да се прецени колко точно финансово бреме семейството може да понесе. Не бива да се забравя, че покупната цена не е крайната сума, която е необходима за финализирането на сделката. Винаги е добре да се заделят поне 4-5% за нотариални такси, агентски комисиони и други разходи и поне още 20% за обзавеждане. С други думи ако жилището, което клиентът е харесал струва 50 хил.евро, на него ще му трябват общо около 60 000 евро.

Застраховките са много важна част от покупките на ново жилище. Добре е да се снабдите с пълния застрахователен пакет  - Имот и Живот. В случай на непредвиден инцидент, те ще предпазват както клиента, така и имота.

 

Цени на жилищата

 

Средната цена на двустайните апартаменти (които са най-търгуваните в страната) у нас в края на юли е 487 евро на кв.м. Средната стойност на такъв имот в същото време е 29881 евро. Най-кратък е срокът на реализация при цена на имота между 25 000-28 000 евро, като най-често такива сделки се сключват в по-малките градове на страната.  За София средната цена, по която се сключват сделките е 710 евро на кв.м, а средната стойност на двустайно жилище достигна 45 548 евро. Най-изгодните сделки се сключват на нива от 385 евро. В Пловдив средната цена достигна 598 евро на кв.м, при обща стойност на имот от малко над 60 кв.м от 36826 евро.

Морските градове - Варна и Бургас държат средни цени около и малко над 600 евро на кв.м., като през последния месец се наблюдава минимално покачване от няколко евро на кв.м. Това обаче не може да се възприема като индикатор, че има раздвижване в цените в посока нагоре, а по-скоро се дължи на технически фактори. В морската ни столица средно се предлагат имоти на цени от 662 евро на квадратен метър, като двустайно жилище в този случаи би струвало около 38 хил.евро. Най-евтините имоти са на цени от 345 евро. В Бургас средната цена е по-ниска  - 592 евро на кв.м., като в този морски град се срещат оферти и за 280 евро.

Очакванията за следващите 12 месеца са за активизиране на банковото кредитиране, което ще доведе и до повече сделки на имотния пазар. Едва ли в следващата година ще станем свидетели на осезаемо увеличение в цените, тъй като предлагането ще продължи да надхвърля тресенето. Положителен сигнал за пазара ще е когато срокът на реализация на едно жилище се съкрати, а броят на сделките се увеличи.