Очакванията на спад срив на пазара на имоти в началото на пандемията не се оправдаха. Дори напротив- цените продължават да се покачват. Пазарът на наемите обаче беше сериозно разтърсен през последните месеци заради дистанционната работа и затворените магазини на много места. 

"Наемите на територията на страната са по-засегнати от пандемията, отколкото покупко-продажбите, това са наемите за офиси, магазини, жилища", коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение недвижими имоти пред БНР.

Основни потребители на наемите са студенти, в някои градове ученици в горни класове и много хора ИТ бизнеса, които сега те са си по домовете.

Според експерта се търсят се по-просторни жилища, с отворени големи тераси, крайградски имоти и свободни площи, за да строеж на къща".

По думите му местенето от големи към малки населени места няма да е трайно. Тенденциите за миграция към големия град ще се върне. Крайградските имоти ще останат като втори дом, заяви Ганев.

Движение на пазара

През третото тримесечие се отчита ръст на пазара на имоти, в сравнение с това през миналата година, която беше силна година. След въвеждането на новите мерки през октомври обаче, ръстове не се очакват, казва той.

"Освен това отчетохме спад от 20-30 на сто на годишна база през второто тримесечие, а после имаше ръст. Така че може би първото тримесечие на 2021 ще има ръст на сделките. Пазарът зависи от ситуацията с коронавируса", поясни експертът.

По думите му деветмесечието генерира спад на обема от сделки.

Във Велико Търново пазарът на недвижими имоти е сериозно засегнат от локдауна.

"Най-тежка е кризата в имотите под наем, особено при търговските площи", заяви Калоян Ганев, собственик на една от големите агенции за недвижими имоти в старопрестолния град.

"Търговските площи, офис площите и бизнес площите през тази година са в най-засегнатия сегмент на недвижими имоти. Налага се, който иска да остане и да бъде печеливш бизнес, да бъде много гъвкав и да успява да се адаптира бързо към пазара. Доста магазини в момента са с табели "Отдава се под наем". За съжаление, може би, недалновидността на наемодателите или желанието им за по-бърза реализация на тяхната инвестиция ги кара да държат по-високи наеми, а всички виждаме, че градът е празен, празен е от туристи, всичко е затворено. Едва ли търговците могат да устоят 8-9 месеца".

Наемателите на общински търговски имоти са освободени от наем за декември, както се случи и през пролетта с решение на Общинския съвет. По-сложни са отношенията с частните бизнес площи.

Значително са паднали наемите на жилищата във Велико Търново - причината е дистанционното обучение на студентите, както и възможността за работа в хоум офис.