Продажбите на жилища в Турция са се сринали с 38% през януари на годишна база, става ясно от официални данни. Това е спад за пети пореден месец в секторът, донесъл сериозен подем през последното десетилетие в страната, пише Daily Sabah.

През първия месец на годината са продадени едва 70 587 жилища по данни на турския статистически институт (TurkStat). Пика в продажбите беше миналото лято, заради по-доспъните кредити, но през последните месеци се наблюдава само спад на фона на затягането.

Централната банка повиши лихвения си процент от 10,25% до 17% от ноември досега. Инфлацията скочи рязко и достигна почти 15% през януари. Според данни на TurkStat отпускането на ипотечни кредити е спаднало със 74,6% през първия месец на годината.

Турският строителен сектор бе изненадващ победител през 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус.Πpaвитeлcтвoтo Peджeп Epдoгaн пocтaви cтpoитeлcтвoтo и имoтния ceĸтop в цeнтъpa нa иĸoнoмичecĸaтa тpaнcфopмaция нa cтpaнaтa. Pacтeжът нa ceĸтopa изпpeвapи много oт дpyгитe paзвивaщи ce пaзapи пpeз пocлeднитe 10 гoдини.

Представители на сектора обаче заявиха, че по- строгата парична политика ще продължи да потиска отпускането на ипотечни кредити и финансирането на проекти.

Не е изненадващо, че в мегаполиса Истанбул е отчетен най-висок дял на продажбите на жилища през януари. Следват го столицата Анкара и егейската провинция Измир.

Продажбите на имоти в Турция записват трети месец на спад

Сектор, превърнал се в двигател за растежа на Турция през последните години, сериозно забуксува

На фона на значителното повишение на лихвите в страната

Чуждестранните купувачи намаляват

Продажбите на жилищни имоти на чужденци са намалели с 31,5% на годишна база през януари, показват още данните.

Сред чужденците иранските граждани са най-активните купувачи в южната ни съседка, следвани от иракчани и руснаци. Около 40 812 жилища са били закупени от чуждестранни граждани през 2020 г., което е спад с 10,3% спрямо предходната година.