Лудостта на пазара на имоти в световен мащаб, набрала скорост по време на пандемията вероятно приключва с покачването на лихвените проценти. По време на пандемията хората се втурнаха да купуват по-големи жилища на фона на блокиранията, заради мерките около коронавируса. Цените не жилищата може би ще спрат да се почват, показват проучвания на Reuters сред пазарни експерти.

Големият ръст на цените на жилищата, който стигна до 50% през последните няколко години може е към своя край, може дори да очакваме скромни спадове през 2023 г. в някои страни, според анализатори от девет ключови световни пазара на имоти.

Въпреки това обаче, жилищата няма да станат по-достъпни, особено за тези, които купуват първия си дом, особено в момент, в който основните разходи за живот се покачват и лихвите по ипотеките се повишават - за първи път в живота на много млади хора.

Цените на някои имоти в София са нараснали с до 40% за година

Цените на някои имоти в София са нараснали с до 40% за година

В много квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 000 евро

"Определено има забавяне на цените. Така че темпът на растеж се забавя почти навсякъде и е вероятно редица пазари да станат свидетели спад на цените. Въпросът наистина е дали има риск от сценарий на крах на определени пазари", коментира Лиъм Бейли от Knight Frank.

Досега повечето специалисти по недвижими имоти не прогнозираха дори 10% корекция на цените на жилищата и поддържат теза, че инфлацията в цените на жилищата ще се забави значително до темп- по-малък от този, с който потребителските цени се покачват в момента.

Малко вероятно е обаче ръстът заплатите да съответства на някоя от инфлационни тенденции в скоро време. Анализаторите са на мнение, че достъпността през следващите няколко години няма да се подобри.

83 от 119 експерти смятат, че достъпността за купувачите, които за първи път купуват жилище ще се влоши значително през следващите две години. Според останалите 36 анализатори ще се подобри.

На пазара на имоти има охлаждане, строители избягват сделки на зелено

На пазара на имоти има охлаждане, строители избягват сделки на зелено

Георги Янков, съосновател на агенция за недвижими имоти Primo+, в предаването Money.bg

Една от причините за влошаване на достъпността е по-големите разходи за строеж на нови жилища. Дори на пазари на имоти като Индия и Дубай, които избегнаха паническото купуване и голямо годишно поскъпване, наблюдавано по време на най-тежката от пандемията на пазари като Съединените щати, Канада и Австралия, анализаторите посочват, че достъпността ще се влоши.

Заради прекъсвания във веригата за доставки, пред които са изправени всички предприятия в световен мащаб, разходите се очаква да бъдат прехвърлени върху купувачите на имоти, точно както потребителите плащат повече за всичко, което купуват.

Освен това хората постепенно започват да завръщат в градовете, която ще увеличи търсенето още. Голяма част от хората, особено младите, се примиряват с наем вместо да покупка на имот. Но недостигът на жилища също доведе до повишаване на наемите навсякъде.

Над 80% от анализаторите посочват, че достъпността при наемите ще се влоши.