Данни на основния индекс на S&P Case-Shiller, който проследява динамиките в цените на имотите в 20 от най-големите градове в САЩ, показва, че за седемнадесети пореден месец стойността на жилищата не успява да нарасне колкото очакваното, предаде Morningstar. Според икономическия блог Zero Hedge това е най-дългата поредица от месеци на нисък растеж от Голямата рецесия през 2008 г.

Основният индекс е отбелязал покачване от едва 2,03% през август спрямо същия месец на миналата година. На месечна основа той остава без промяна спрямо юли тази година, като за този месец по-рано индикаторът беше ревизиран в посока надолу. Това е най-ниския му темп на покачване от август 2012 г. и най-големият спад на месечна основа от март 2012 г. насам.

На годишна основа всички от най-големите градове отчитат леко покачване спрямо август 2018 г. Единственото изключение тук е Сан Франциско, където цените отбелязват понижение от 0,1% на годишна основа. Сезонно коригираните данни сочат, че на месечна основа цените са нараснали в 17 от 20-те най-големи града. Очаквано те се понижават с 0,4% в Ню Йорк спрямо равнищата им от юли месец. Спадът е по-нисък в Лас Вегас - 0,1%, а в Детройт те остават без промяна.

Няколко финансови балона, които се надуват в момента

Няколко финансови балона, които се надуват в момента

В основата им са именно мерките на централните банки

Същевременно за цялата страна средният растеж е от 3,2% за годината, която приключва в края на август, което е покачване от 0,1 процентни пункта спрямо месец по-рано. Данните за умерения растеж идват на фона на относително по-оптимистично изглеждащите резултати от летните месеци, когато покачването на имотите отново беше занижено, но все пак остана по-високо, отколкото е през септември.

Данните за продължаващият изключително слаб растеж в САЩ идват на фона на поредното понижаване на лихвените проценти по ипотеките. Средната стойност на 30-годишен ипотечен заем е спаднал до едва 3,75% през миналата седмица, след като в края на миналата година средната лихва възлизаше на 5%, предаде Morningstar. Но изглежда, че дори и тази динамика не може да доведе до съживяване на имотния пазар в страната. Според някои анализатори причината за това е, че през последните десет години цените на жилищата са нараснали толкова много, че повечето потребители просто не могат да си ги позволят.

Новите данъци в Ню Йорк взривиха имотния балон

Новите данъци в Ню Йорк взривиха имотния балон

В някои квартали на града цените на имотите са се понижили с една трета през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г.

Очакванията са, че растежът на стойността на имотите в САЩ, който често се разглежда като индикатор за състоянието на търсенето на американците, ще продължи да бъде нисък. Сред причините за това са, че заплатите не успяват да догонят темпа на поскъпване на недвижимите имоти, а на някои пазари се наблюдават и други феномени. Сред тях е Лас Вегас, където като цяло се отбелязва понижение на потребителския интерес, и Ню Йорк, където увеличаването на "данък имение" вече удари търсенето, след като завиши значително размера на ставката, плащана от потребителите.