В района около Докторски паметник цените на луксозните имоти през миналата година са достигнали 2800 - 3000 евро на квадратен метър при равнище в диапазона между 2300 и 2450 евро на квадратен метър за предходната. Заради поскъпването на жилищата там през последните месеци има отлив на купувачи. Това показват данни от анализа на пазара на луксозни имоти в столицата на компанията Unique Estates.

"През 2018 година цените на жилища в района все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м.", се казва в документа.

Въпреки новите локации, привличащи повече купувачи в София, центърът на столицата, заедно с квартал "Лозенец" и Докторски паметник са водещи по брой на сделките през изминалите 12 месеца.

"Докато в централната част на града и по-специално в района около Докторски паметник предлагането традиционно е движено от апартаменти в стари аристократични кооперации, в "Лозенец" стимул през изминалата година бе появата на нови жилищни проекти. В резултат от това през 2018 г. там бе регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент", се обяснява в документа.

От компанията посочват още "Изгрев", като район, който предлага добри възможности. Според оценката на експертите новите алтернативи, като "Витоша" и "Крастова вада" имат добър потенциал.

"Появата на висок клас проекти по ул. "Тинтява" доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 евро/кв.м и така "Изгрев" вече догонва "Лозенец". Новото строителство промени облика на района и го постави в горния ценови сегмент", коментира Светослава Георгиева, която е оперативен директор на Unique Estates.

В анализа се посочва, че освен централната част на столицата, "Лозенец", "Изток" и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 година. При търсенето на къщи под наем водещи остават кварталите по Витошката яка - "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци".

От документа става ясно, че пазарът на луксозни имоти навлиза в период на повишено предлагане, което ще доведе до по-голям избор за купувачите и задържане на цените около вече достигнатите нива. Бързият им ръст през последните две години доведе до лек, но траен спад на сделките заради по-трудното решение за покупка. През 2019 година съществена промяна в активността не се очаква, а пазарът ще работи в полза на купувачите.

През 2018 година сегмента на луксозните имоти е отчел ръст от средно 6% на цените.

"Плавният ръст на предлагането и достигането на пределни за купувачите цени изчерпаха потенциала на пазара за поскъпване и очакванията за настоящата година са за задържане на вече достигнатите нива", посочват експертите.

За разглеждания период има увеличение и на дела на сделките с отстъпка. През 2017 година около половината покупки в луксозния сегмент са се договаряли с намаление от офертната цена, а година по-късно делът им е нараснал до малко над 70% от общите.

"Тенденция, която наблюдаваме от миналата година насам, е пазар, все по-често движен от купувачите. Този тренд ще продължи през настоящата година и на практика означава, че във все повече сделки ще виждаме договаряне на цената, а надценените имоти ще престояват с месеци на пазара", прогнозира Светослава Георгиева.

Интересна тенденция през последните месеци е преориентирането на много купувачи в най-високия сегмент от пазара - над 500 000 евро, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 до 3 милиона евро и търсят вложение за парите си.

Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти - апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ. Пазарът познава и случаи, в които новозавършени жилищни сгради се превръщат в офисни за нуждите на малки компании от консултантския бизнес, технологиите, фармацията, адвокатски дружества и др.