Усилията на Русия за подкрепа на пострадалото от войната население и засегнатата от санкции икономика създадоха потенциално опасен жилищен балон. Обемът на ипотечните кредити се е увеличил с над 70% тази година до рекордно високо ниво от близо 70 милиарда долара, показват данните на Руската централна банка, пише Business Insider, като цитира The Wall Street Journal. Нов апартамент струва 40% повече от такъв на вторичния пазар, спрямо 10% разлика преди пандемията. Приблизително половината от хората с изтеглен нов ипотечен кредит харчат най-малко 80% от доходите си за покриване на дългове, което е почти двойно в сравнение с преди две години, според икономист, цитиран от The Wall Street Journal.

За да се подкрепи руската икономика, бяха пуснати ипотеки с отстъпка по време на пандемията. Правителството плаща на банките разликата между пазарния процент за ипотека и намаления процент, който предлага на гражданите.

Преди президентските избори следващата година Путин коментира, че ще удължи ипотечната програма до 2024 г. Правителството очаква цената за финансирането й да нарасне почти четири пъти през следващата година до 5 милиарда долара, пише WSJ, цитирайки Руският вестник Ведомости.

Руската централна банка призова правителството да ограничи субсидиите. В противен случай се подкопава борбата с високата инфлация, която се ускори до 7,5% на годишна база през ноември.

Банката удвои основния си лихвен процент до 16% от юни насам. финансовата институция предупреди, че субсидирането на покупки на жилища може да подхрани ръста на цените, което да й попречи да намали лихвите в скоро време.

Ако правителството се оттегли от субсидирането на ипотечни кредити, задлъжнелите собственици на жилища може да се окажат неспособни да покриват разходите си за жилище, като същевременно не могат да продадат имотите си без загуба. Може и да изпаднат в неплатежоспособност, причинявайки на руските банки куп лоши кредити. Руските власти вече повишиха минималната първоначална вноска за евтините заеми от 20% до 30% в опит да охладят търсенето за тях.

Войната на Русия с Украйна изглежда е надула още повече балона с жилищата, пише още WSJ. Руските банки намалиха изискванията си за отпускане на заеми, за да стимулират растежа. Семействата на загинали и ранени войници са получили обезщетения, които незабавно са вложили в нови имоти.

Руската икономика се оказа изненадващо устойчива благодарение на неспирните приходи от петрол, военните разходи и програмите за държавни разходи като ипотечни кредити с намалени цени. Очаква се БВП да нарасне с 3,5% тази година, след спад от 2,1% миналата година.