Растящите цени на имотите принуждават хората в цял свят да се отказват от мечтата си за собствено жилище. А последствията от това са притеснителни и представляват риск за правителствата.

Пандемията даде тласък на този феномен, и той не засяга само потенциалните купувачи на имоти, но и наемателите в много от големите градове. Резултатът от това е създаването на неравенство по отношение на възможностите за покупка и наем на имоти, засягащо цяло едно поколение, пишат в свой анализ по темата от Bloomberg.

"Свидетели сме на части от обществото, които се оказват изключени, защото не могат да си позволят да живеят на дадено място. Такъв е случаят в Лондон, Париж, Рим, а за съжаление вече го виждаме и в Берлин", посочва кметът на германската столица Михаел Мюлер.

Берлин купува жилища за €2,46 милиарда, за да се бори с нарастващите наеми

Берлин купува жилища за €2,46 милиарда, за да се бори с нарастващите наеми

Сделката е с гигантите Venovia и Deutsche Wohen

Политиците навсякъде са под натиск заради нарастващия проблем и за да се справят с него те опитват различни подходи - от таван на наемите до увеличаване на данъчната тежест за собствениците на имоти, национализиране на частни имоти и превръщането на празни офиси в апартаменти.

В Южна Корея, например, партията на президента Мун Дже-ин претърпя крах на изборите за кмет през тази година, след като не успя да се справи с галопиращите цени на апартаментите в Сеул. От 2017 година насам те са нараснали с 90 на сто.

Китай, от своя страна, въведе строги ограничения за имотния сектор от тази година. Цените на апартаментите в китайската Силициева долина - Шънджъ, се равняват на 43,5 пъти от средната заплата на жител на града.

 Evergrande като тиктакаща дългова бомба за китайската икономика

Гигантът с дългове за $300 милиарда, който се превърна в тиктакаща бомба за икономиката на Китай

Компанията, която десетилетия наред беше символ на бързия растеж на Китай

В Канада пък премиерът Джъстин Трюдо обещава 2-годишна забрана за чуждестранни граждани да купуват имоти в страната, ако бъде преизбран на поста.

Като цяло пандемията повиши цените на световния жилищен пазар до нови рекорди през последните 18 месеца, стимулирани от свръхниските лихви, изоставащото строителство на фона на растящото търсене, както и по-малкото на брой жилища за продажба.

"Това, на което сме свидетели, е важно събитие, което не бива да пренебрегваме", пише бившият изпълнителен директор на гигантът в ипотечното кредитиране в САЩ Freddie Mac - Дон Лайтън.

"В Щатите номиналните цени на имотите са с повече от 30% над нивото си от предишния пик на пазара след 2000 година", посочва той.

"Настоящият размер на ипотечните кредити може да се превърне в основа за следващата икономическа криза, ако лихвите започнат да растат", предупреждава Нирадж Шах от Bloomberg Economics. По неговите думи има притеснителни сигнали, които не са били на дневен ред от предходната криза през 2008 година.

В Швеция от 70 години има контрол на наемите. Но това не решава проблема ѝ с жилищата

В тази страна от 70 години има контрол на наемите. Но това не решава проблема ѝ с жилищата

Този модел вече не работи и властта трябва да търси друг изход