Дигитализацията на българското обществото върви с бързи темпове, като обаче предстоят още промени в законите, които уреждат електронната идентификация. Това заяви професор Георги Димитров, член на борда на Evrotrust Tehnologies, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той коментира и стратегията на Столичната община за "Дигитална София", която стартира на 9 май.

"Всички си мечтаем да намалим чакането по опашки и да ходим по институции, когато трябва да организираме някакви административни проблеми, свързани с мястото, където живеем и с различни услуги, които общината дава", коментира професор Димитров.

Според него е изключително важно всичко това да може да се извършва от стола вкъщи или в офиса само с няколко клика.

Той е сигурен, че все повече хора от бизнеса, както и физически лица, се възползват от електронните услуги. Към момента най-много това се случва в София.

"Надявам се, че разработването на услуги от страна на нашата компания прави възможно случването на по-голяма реформа", подчерта Георги Димитров.

Според него законодателството у нас е достатъчно адекватно за извършването на всички действия, извършвани на хартия, изцяло електронно, но има още известни въпросителни относно схемите за идентификация. Защото колкото повече хора имат лесен достъп до електронна идентификация, толкова повече хора ще се възползват от това.

"До 8-9 месеца, максимум година, наистина голяма част от услугите, които се заявяват днес на хартия ще могат да се заявяват изцяло електронно", категоричен е професор Димитров.

По темата с електронните подписи, той допълва, че е въпрос на време почти всеки български гражданин в активна възраст да разполага с електронен подпис. Само така може да функционират адекватно електронното управление и електронния бизнес в страната.