Българите станаха малко по-богати, след като общият доход на домакинствата се е увеличил, а разходите в семействата са намалели.

Това сочат данни от Националния статистически институт, според които през второто тримесечие на настоящата година доходите ни са скочили с три процента повече спрямо същия период през 2015 година. Наравно с това парите, които харчим в ежедневието, са се свили с 1.5 на сто.

Според статистиката средно на човек от четиричленно семейство се падат по 1 239 лева от доходи, като близо 55 процента от парите влизат в домакинството от заплати.

Малко над 29 на сто от сумата е натрупана от пенсии, а 6 процента от общия доход в семейството са пари от самостоятелна заетост.

Процентът на работна заплата в общия семеен бюджет обаче е спаднал с около 1 на сто в сравнение с 2015 година за сметка на пенсиите, чийто дял през изминалата година е бил 26.6 процента.

В същото време в доходите на семействата влизат и социални обезщетения, като размерът на помощи възлиза на 3.7 на сто от общия доход на едно семейство.

В абсолютни стойности доходът от работна заплата за едно лице е средно по 679 лева, а от пенсии – 363 лева.

Че българите са добри спестовници, сочат и данните за разходите у нас през второто тримесечие от годината.

Според статистиката на член от семейството се падат по 1 076 лева разход, като най-много харчим за прехрана.

33 на сто от разходите ни са за храна и напитки. Парите, които отделяме за прехрана, са намалели от 369 на 357 лева спрямо първото тримесечие.

В същото време разходите за ток, вода, отопление и обзавеждане на дома са 16.6 процента. За поддръжка на жилището си българите харчат с около 4 лева по-малко в сравнение с предходния период, когато за жилището са отделяни по 182 лева.

Транспортните разходи в домакинството пък са общо 11.3 процента от парите, които харчим на месец, а сумата бележи спад от 125 на 122 лв. спрямо първото тримесечие от 2016 година.

За спретнат външен вид отделяме по 36 лева, като за облекло и обувки сме давали с лев по-малко през предходния период.