Енергийната криза и покачващите се цени на стоките доведоха до това, че близо две трети (62,5%) от испанците използват по-малко електроенергия и 58% намаляват количеството гориво, което купуват за автомобилите си. Това сочат данните от проучване, проведено от вестник El País и радио Cadena Ser.

Други 16% от анкетираните казват, че все още не са започнали да намаляват разхода на гориво и електричество, но вече мислят за това.

Почти половината от анкетираните испанци напоследък са спрели да използват отопление у дома си. 44% от респондентите са започнали да купуват по-малко храни и стоки за ежедневна употреба, а 22% са решили да се запасяват с покупки за "черни дни".

Що се отнася до бъдещето, 7 от 10 анкетирани смятат, че въоръженият конфликт в Украйна ще има дългосрочно отрицателно въздействие върху развитието на икономиката на Испания и Европа като цяло.

Посоченото проучване е проведено онлайн от 22 до 28 март сред 2000 пълнолетни граждани, живеещи в Испания.

Същевременно стана известно, че според испанския евродепутат Николас Гонсалес Касарес, високите цени на горивата са критични за риболовната индустрия, пише RT.

Според евродепутата, именно този сектор на производството на храни е пряко засегнат от разразилата се криза при цените на енергоносителите. Касарес е добавил, че испанският риболовен флот вече е обявил спиране на риболова (не се посочва за какъв период).