2020 г. е година на безпрецедентни промени. Отложените ваканции, работа от вкъщи, виртуално общуване. Това е само част от новата реалност, в която всички се намираме заради пандемията. Тези уникални времена карат хората да преосмислят и преоткриват живота си, като навиците им за харчене и спестяване не са изключение.

Едно от нещата, които здравната криза направи, е да накара хората да спестяват повече. И това определено е обнадеждаващо. Защото едно от първите и най-важни неща за постигане на финансова независимост е да плащате първо на себе си. "Нищо няма да ви помогне да натрупате богатство, докато не решите да плащате първо на себе си... Това означава, точно това, което разбирате. Когато изкарате долар, първият човек, на когото трябва да платите, сте самите вие", според Дейвид Бах. "Част от това което изкарате, трябва да задържите за себе си. Това не трябва да е по-малко от една десета, независимо колко малка е сумата. Процентът може да е по-голям, ако можете да си го позволите", смята Джордж Кларсън, автор на "Най-богатият човек във Вавилон". "Средно милионерите инвестират 20% от дохода си всяка година. Тяхното богатство не се измерва с дохода им на година, а с това колко са спестили и инвестирали с времето", според Рамит Сети, автор на "Ще ви науча как да станете богат".

Европейците не са пестили толкова от десетилетия. Как се отразява това на икономиката?

Европейците не са пестили толкова от десетилетия. Как се отразява това на икономиката?

Експерти очакват тенденцията да се запази

Без значение какво правите, винаги има място за подобрение в процеса на спестяване. Ето няколко полезни съвета за префокусиране на стратегията ви за спестяване, предложени от експертите от изданието Market Watch:

Преоценете целите си

Помислете как се е променил начинът ви на живот, откакто сте социално дистанцирани и прекарвате повече време вкъщи. Съсредоточете се върху това, което искате да постигнете. Искате ли да инвестирате в ново отдалечено работно пространство? Имате проект за подобряване на дома, за който да спестите? Или децата ви се нуждаят от нови компютри за дистанционно обучение? Поставете цел, която е съобразена с вашите нужди, да речем 100 лева на месец за нов спестовен фонд, и се ангажирайте с тази цел. Винаги можете да поемете допълнителна цел или да увеличите сумата, след като усвоите основите.

Възприемете нови здравословни навици

Кризата накара хората да харчат по-малко за излишни неща. Наскорошно проучване в САЩ разкрива, че 4 на 10 от потребителите правят по-малко импулсни покупки (които се смятат за едно от най-големите изтичания на ненужни средства). Това със сигурност е чудесно начало. За да бъдете още по-съзнателни относно управлението на разходите, направете няколко малки, но ефективни промени. Задайте лимити на разходите си по дебитните или кредитните си карти, приготвяйте храната си поне един ден в седмицата или анулирайте абонаментна услуга, която не използвате често. Достатъчно скоро тези избори ще се превърнат във вродени навици, които изискват малко мислене и никакви жертви.

Автоматизирайте спестяванията си

За да спестите по-ефективно, автоматизирайте спестяванията си. Създаването на повторяем процес, който не изисква голямо времево ангажиране, ще направи процеса по-управляем и лесен. Започнете с малко! Например със сума от 100 лева на месец. Вероятно няма да ви натежи, или да усетите липсата им толкова силно.

Изберете акаунт, който улеснява спестяването

Мобилното и онлайн банкиране вече се предлага от почти всички банки, включително с функции, които съдействат за максимално удобство. Безпроблемните инструменти за парични преводи, 24-7 достъп до сметки и стабилни мерки за сигурност са новите стандарти в банкирането. Изберете акаунт, който е цифрово удобен и ви позволява да спестявате по-ефективно. Всеки от нас може да създаде по-здравословни и полезни финансови навици, които да ни помогнат да постигнем важни цели - като например финансова независимост преди пенсиониране. Независимо дали искате да инвестирате в дома си, да спестите за предстояща покупка или просто да се подготвите повече за бъдещето, важно е да сте реалисти относно това как да постигнете финансовите си цели чрез осезаеми, измерими и разписани действия.

5 съвета за пестене от по-старото поколение, които може да не спазвате

5 съвета за пестене от по-старото поколение, които може да не спазвате

В съвременния свят съветите на майките и бабите често не са полезни, а понякога дори вредни

А ето и някои практични съвети за това как и от какво можете да пестите:

Пестете от имоти

Подсигуряването на покрив над главата ни е един от основните разходи. Нещо повече, достъпността на наемите у нас е силно съпоставима с тази на нагорещени пазарни имоти, въпреки факта, че цените на недвижимите имоти в страната ни са далеч по-ниски, в сравнение с останалите страни от ЦИЕ.

Ние, българите, отделяме близо половината от дохода си за наема на имота, който обитаваме. За сравнение, всяко съотношение над 40 определя наемите като недостъпни.

Пестете от храна

Това може да звучи малко странно на пръв поглед. И все пак, като една от най-бедните държави в ЕС, българите даваме над 30% от дохода си за храна.

Факт е, че не можем да оцелеем без храна, въпросът каква храна консумираме и откъде. Идеята да се храним по заведения вече дори не изглежда толкова примамлива, заради пандемията. И това е добре, защото ни дава добър източник на спестяване.

Пестете от бензин

Друг сериозен дял от доходите ни заминава за горива. Въпреки че цената на бензина е втората най-ниска в ЕС, трябва да се има предвид, че горивото остава в топ десет на най-недостъпните горива в света, когато се съпостави с доходите на населението.

Не зареждайте премийни горива. Дори и специалистите все още не могат да докажат, че този род горива намаляват разхода, а не само повишават сметката за това перо. Както всяко правило и тук има изключения и те важат основно за премийните автомобили.

Пестете от правилен подбор на най-добрия момент да правите определени покупки

Можете да правите определен тип покупки в даден месец през годината може да ви спестява сериозна сума пари. Например октомври и ноември са сред най-добрите месеци за покупка на имоти, автомобили е добре да се купуват през октомври, сезонни дрехи - по време на намаленията през януари и август и т.н.

Пестете от такси и комисиони

Това важи за всичко, като се тръгне от банковите такси и комисиони и се премине през комисионите на брокерите и инвестиционните фондове. Внимавайте с тегленията от банкоматите, защото това може да изяжда сериозна част от сумата, внесена по дебитната ви карта. Винаги трябва да преговаряте, особено с банките си, за да получавате по-изгодни условия и съответно да пестите от такси и лихви.

Пестете от застраховки

Това важи за младите хора, без подопечни лица. Разбира се това е последното място, от което хора с деца трябва да пестят. Има и някои изключения при хората без семейства и деца, в които те също не е разумно да пестят от застраховките си.

Българите притежават средно по 18 700 лева

Българите притежават средно по 18 700 лева

Това е размерът на нетните финансови активи на глава от населението за страната към 2019-а, показва доклад