Вече разгледах веднъж темата как да търсите добри инвестиционни възможности. Тъй като тя е безкрайна и неограничена, ще допълня още някои неща

Живеем в свят на рекордно ниски лихви и пред спестителите е налице следният критичен въпрос - как да откриват доходност при разумни нива на риск. В търсене на отговора на въпроса, ще Ви дам някои идеи - как по-успешно да търгувате на финансовите пазари?

Как се изкарват пари на фондовите пазари?

Следвайте правилото "купувай ниско и продавай високо". И докато това звучи като разумна и логична инвестиционна концепция, по-трудното е нейното реализиране.

Как да купувате ниско?

За да купите ниско и да сте сигурни, че инвестицията си струва и няма да се натъкнете на поредния "фалит", то трябва да определите вътрешната й стойност. Цената, при която трябва да купувате акциите, трябва да е под тази определена базова цена, за да сте спокойни в инвестиционното си решение. Това, най-общо казано, е инвестиционната философия на гениалния Уорън Бъфет.

Пред обикновенните инвеститори стои най-вече проблемът как правилно да определят вътрешната стойност на една инвестиция. И докато това изисква определени знания и опит, не е нещо, което един средно интелигентен човек не може да се научи да прави - при наличието на добро желание и малко отделени време и енергия.

Друг критичен фактор е да не купувате акции в крайно задлъжнели компании. Голямата задлъжнялост на една компания е най-голямата заплаха пред нейното съществуване.

В идеалния случай е най-добре да купувате акциите на силно подценена компания, чиито бизнес расте и тя не се отличава с прекомерна задлъжнялост. Сещате ли се за такава?

Стойте на предначертания път - най-важното правило в инвестирането

Подобни инвестиционни възможности идват сравнително рядко, това обаче не означава, че не се случват. Трябва да сте готови, когато идентифицирате такава, да се възползвате максимално от ситуацията.

Не забравяйте великия съвет на гениалния Стенли Дръкенмилър, на който съм голям фен и който няма как да не посоча отново:

"Πъpвoтo нeщo, ĸoeтo чyx, ĸoгaтo влязox в тoзи бизнec, нe oт мoя мeнтop, e чe биĸoвeтe пpaвят пapи, мeчĸитe пpaвят пapи, a пpaceтaтa ги ĸoлят. Tyĸ cъм, зa дa ви ĸaжa, чe aз бяx пpace. И дълбoĸo cъм yбeдeн, чe eдинcтвeният нaчин, зa дa peaлизиpaш дългocpoчнa възвpъщaeмocт в тoзи бизнec, e дa cи пpace. Cмятaм, чe дивepcифиĸaциятa и вcичĸи дpyги нeщa, нa ĸoитo ни yчaт в бизнec yчилищaтa днec, нaй-вepoятнo ca нaй-пoдвeждaщoтo нeщo. Aĸo пoглeднeтe ĸъм вeлиĸитe инвecтитopи, ĸoлĸoтo и paзлични дa ca тe - Уopън Бъфeт, Kapл Aйĸън, Keн Лaнгoн, тe ca мнoгo ĸoнцeнтpиpaни в зaлoзитe cи. Te виждaт нeщo, пoдxoдящo зa инвecтиции, и зaлaгaт и ĸъщитe cи нa нeгo.

Toвa e и мoят нaчин нa инвecтиpaнe. Taĸивa възмoжнocти oбaчe ce виждaт oтнocитeлнo pядĸo - мoжe би вeднъж или двa пъти в гoдинaтa. Ocнoвнaтa гpeшĸa cпopeд мeн, ĸoятo 98% oт пopтфeйлнитe мeниджъpи или индивидyaлнитe инвecтитopи пpaвят e, чe тe имaт yceщaнeтo, чe тpябвa дa ca нa пaзapa нeпpecтaннo. Aĸo нaиcтинa видитe изĸлючитeлни възмoжнocти зa инвecтиции, тo тpябвa дa cлoжитe вcичĸи яйцa в eднa ĸoшницa и пocлe тpябвa дa cлeдитe тaзи ĸoшницa мнoгo внимaтeлнo", ĸoмeнтиpa Cтeнли Дpъĸънмилъp пo вpeмe нa инвecтициoннa ĸoнфepeнция в Hю Йopĸ пpeз янyapи нa 2015 гoдинa.

Всъщност, инвестирането не а за дисциплинирани хора със слаби нерви и големи емоции. Инвестирането обаче не е подходящо и за хора, които не са уверени в собствената си инвестиционна теза. Вземете за пример Уорън Бъфет и неговата "дясна ръка" Чарли Мънгър, които са успяли през годината, защото не са се страхували да вървят срещу тълпата.

Продавайте скъпо

Времето да се продава една позиция е след драматично повишение в цената. Това обикновено се случва в моменти след продължителен бичи пазар, когато инвеститорите са по-склонни отвсякога да купуват акции. И това, обикновено е най-добрия момент да излезете от една позиция.

Когато инвестицията ви достигне предварително зададените цели, не се колебайте да продавате. Ако алчността ви е завладяла, това което можете да направите, за да не изтървате по-нататъшен ръст, е да сложите "пълзящ стоп". Или позицията ви ще се закрие, когато акцията спре да расте и се върне с определен процент под върха си.

В същото време обаче, не бива да бързете със закриването на печелившите си позиции преди да са развили своя потенциал за повишение.

Когато Ви "засърбят" ръцете да закривате позицията си преди да бъде достигнат предварително определения таргет за печалба, припомняйте си популярния цитат на великия Джеси Ливърмор - "Една акция никога не е прекалено евтина да продължи да поевтинява и прекалено скъпа, за да продължи да поскъпва".

Учете се от бурите

Без съмнение, докато полагате усилия да "купувате ниско" ще правите много грешки. Това е така, защото често зад поевтиняването на един актив се крият фундаментални фактори.

А опитите да се "ловят дъна", често свършват със значителни загуби, когато просто няма дъно. Трябва да се учите от грешките си и да осъзнавате кога сте сгрешили. В подобни случаи не се колебайте да ограничавате загубите, за да не се превърнат последните в "непреодолими загуби" - най-страшното нещо, което може да се случи на един инвеститор.

Инвеститорите са подвластни на две емоции - алчност и страх. Страхът обаче не е задължително нещо лошо. Той ще ви държи в кондиция и ще ви предпазва от това да не трупате големи загуби заради егото си. А както не веднъж сме подчертавал - егото е един от най-големите врагове на инвеститорите.

Правете плановете си така че да не съжалявате

Най-лошото за един инвеститор е съжалението. То може да убие бъдещето на всеки един търгуващ на фондовите пазари. За да не съжалявате, трябва да имате цялостна стратегия в инвестициите си, както и ясно поставени и реалистични цели. Освен всичко трябва да сте си задали и стратегия за излизане от пазара. Не се плашете от загубите, те са част от играта. Важното е да са премерени, предвидени и да не водят до съжаления след себе си...

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови активи.