Това да не изхарчите един лев, означава, че сте го спестили. До голяма степен ограничаването на разходите е в основата на това да пестите повече.

И все пак как можете да организирате линчите си финанси по-успешно?

Започнете от там да правите оптимални най-големите си разходи или тези, заемащи най-голям дял от бюджета ви.

Друго направление да повишавате спестяванията си е като запазвате разходите си без промяна, но повишавате доходите. Сега ще разгледаме основно първата опция за това да пестите повече, като ограничавате разходите си.

Ето и някои основни направления в тази насока:

Пестете от имоти

Подсигуряването на "покрив над главата" е един от основните разходи. Нещо повече - достъпността на наемите у нас е много съпоставима с тази на нагорещени пазарни имоти въпреки факта, че цените на недвижимите имоти в страната ни са далеч по-ниски в сравнение с останалите страни от ЦИЕ.

Българите отделяме близо половината от дохода си за наема на имота, който обитаваме. За сравнение всяко съотношение над 40 определя наемите като недостъпни.

Средният софийски доход купува най-много квадратни метри жилищна площ в ЦИЕ - 0.69 кв. м. при средно 0.56 квадратни метра в 11-те разглеждани столици.

За сравнение доходът на жителите на Братислава и Прага стига за покупката на едва 0.5 квадратни метра или с около 30% по-малко в сравнение със София.

Как да разнообразите източниците си на доход?

Как да разнообразите източниците си на доход?

Няколко полезни идеи

Пестете от храна

Това може да звучи малко странно на пръв поглед. И все пак като една от най-бедните държави в ЕС българите даваме над 30% от дохода си за храна.

И докато факт е, че не можем да оцелеем без храна, въпросът какво консумираме и откъде идва, е ключов. Идеята да се храним по заведения може и да ни изглежда примамлива, но това определено може да повиши процента на доходите от общите, които заделяме за храна.

Затова не се глезете повече, отколкото можете да си позволите по отношение на храненето извън вкъщи.

Пестете от бензин

Друг сериозен дял от доходите ни заминава за горива. Въпреки че цената на бензина е втората най-ниска в ЕС, трябва да се има предвид, че горивото остава в топ десет на най-недостъпните в света, когато се съпостави с доходите на населението.

Ето няколко начина как да пестите от бензин:

Не зареждайте премийни горива. Дори и специалистите все още не могат да докажат, че този род горива намаляват разхода, а не само повишават сметката за това перо. Както всяко правило, и тук има изключения. И те важат основно за премийните автомобили.

Поддържайте автомобила си, за да "харчи разумно", избягвайте пиковете часове, не носете излишен багаж в багажника, ползвайте климатика през лятото, вместо да пътувате с отворени прозорци и т.н.

Какъв нов автомобил можете да си купите с бюджет от около 20 000 лева?

Какъв нов автомобил можете да си купите с бюджет от около 20 000 лева?

Изборът не е малък

Пестете от правилен подбор на най-добрия момент да правите определени покупки

Вече писахме, че това да направите определен тип покупки, в даден месец през годината може да ви спестява сериозна сума пари. Планирайте необходимите покупки преждевременно и ги осъществявайте през месеците, когато те са най-евтини.

Пестете от такси и комисиони

Това важи за всичко, като се тръгне от банковите такси и комисиони и се премине през комисионите на брокерите и инвестиционните фондове.

Внимавайте с тегленията от банкоматите, защото това може да изяжда сериозна част от сумата, внесена по дебитната ви карта. Винаги трябва да преговаряте, особено с банките си, за да получавате по-изгодни условия и съответно да пестите от такси и лихви.

Пестете от застраховки

Това важи за младите хора без подопечни лица. Разбира се това е последното място, от което хора с деца трябва да пестят. Има и някои изключения при хората без семейства и деца, в които те също не е разумно да пестят от застраховките си.

Какво е най-изгодно да купувате в различните месеци на годината?

Какво е най-изгодно да купувате в различните месеци на годината?

Няколко съвета