Китайският финансов регулатор и местните търговски банки са започнали да блокират продажбите на злато и сребро на местните индивидуални инвеститори, предаде Reuters. Официално тяхната цел да спрат "спекулацията", след като цените и на двата метала се изстреляха през последните дни и достигнаха рекордни стойности.

На практика обаче властите се опитват да предотвратят това, което в икономиката се нарича "бягство към сигурна стойност" - ситуация, при която потребителите загърбват обезценяващите се пари и се насочват към физически активи със стабилна стойност. Това беше и причината в разгара на Голямата депресия президентът Теодор Рузвелт да конфискува златото на американците.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

До подобен ход прибягнаха и властите в Индия преди няколко години, когато местната централна банка започна да инфлира скоростно рупията. Обезценяването на валутата подтикна индийците, които по принцип спестяват в злато (според World Gold Council домакинствата имат около 24 хил. тона злато, което се равнява на почти 50% от БВП на страната), да увеличат драстично покупките, преди управляващите да ги блокират.

Днес обаче, Industrial and Commercial Bank of China, която е най-големият кредитор в страната, посочи, че ще спре продажбите на злато, платина, паладий и другите индексови благородни метали на индивидуални клиенти. От банката посочват, че са взели това решение заради "огромната ценова волатилност" и "необходимостта от контрол на рисковете".

Agricultural Bank of China също посочи, че е спряла новите си бизнес операции, свързани със златото, а Bank of China е забранила откриването на нови сметки за платина и паладий. Шанхайската фючърсна борса, на която се търгуват контрактите за злато и сребро, призова членовете си да затегнат мерките за управление на риска.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Въпреки затруднения достъп до физическото и хартиеното злато, потребителите в Китай са се насочили към алтернативни форми на вложения. През последните месеци се изстрелват инвестициите в борсово търгувани фондове със злато. Например най-големият от тях в цяла Азия - Huaan Gold, увеличи управляваните си активи с впечатляващите 68% само от началото на годината. Той вече борави с вложения на стойност почти 12 млрд. юана или 1,7 млрд. долара.

Анализаторите не очакват тази тенденция да спре. "Ако златото премине 2 хил. долара за тройунция, нови горещи пари със сигурност ще се излеят в пазара и някои инвеститори ще насочат средствата си от акции в злато", каза експертът от Hywin Wealth Management Франк Хао.

Най-големият златен скандал: 83 тона злато в Китай се оказаха просто позлатен мед

Най-големият златен скандал: 83 тона злато в Китай се оказаха просто позлатен мед

Това количество възлиза на почти една четвърт от цялото производство на злато в страната