Скандалът със замесените знаменитости, които са плащали на организация да подкупва преподаватели и треньори, както и да фалшифицира резултатите на децата им, предизвика много медийно внимание. Това се дължи донякъде на разкритието на плащаните суми. Измамата възлиза на $25 милиона.

Въпреки схемата за незаконно влизане в университет, в САЩ има и много семейства, които се стараят да подготвят децата си за университет по легален начин и също инвестират много средства, пише MarketWatch .

Родителите на децата, които учат в частни училища, плащат най-малко за 4 години за образование. Освен това учениците ходят на допълнителни уроци и ползват услугите на консултант, за да подготвят кандидатурите си за университета. Всичко това може да излезе повече от $200 000. Тази сума е за подготовката на ученик за колежа и не гарантира приемането му, което означава, че тя може и да няма възвръщаемост. В някои региони на страната нужните средства могат да са много повече.

Проучване на Университета Мичиган, в което участие са взели по-богати родители с нетна богатство от поне $25 000 сочи, че 30% от родителите намират извънкласните занимания, като спорт или пиеси за прекалено скъпи. Над половината от анкетираните настойници смятат обаче, че тези дейности ще увеличат вероятността детето им да влезе в желания колеж. 70% са на мнение, че извънкласните занимания помагат на учениците да разберат какво искат да правят и да намерят приятели.

Проучването е установило, че 23% от семействата намаляват своите пенсионни спестявания с 11%, за да си позволят разходите по подготовката за колеж на децата.

Около 67% от родителите, които са плащали децата им да практикуват определен спорт, казват, че се надяват това да им спечели стипендия за колеж, възлизаща на повече от изхарчената сума.