Средният доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2016 г. е 1 237 лв. и спрямо същия период на 2015 г. се повишава с 4.2%, докато съответно  разходите са нараснали  с 0,9%,  показват данните на Националния статистически институт. 

В структурата на общия доход с най-висок дял e доходът от работна заплата (57.1%), следван от доходите от пенсии (26.5%), от самостоятелна заетост (6.6%) и от социално осигуряване и социални помощи (2.8%). Спрямо първото тримесечие на 2015 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 2 процентни пункта, а доходът от самостоятелна заетост намалява с 1 процентeн пункт.

  • Доходът от работна заплата нараства от 654 на 706 лв. (с 8%).
  • Доходите от пенсии нарастват от 315 на 328 лв. (с 4%).
  • Доходът от самостоятелна заетост намалява от 90 на 81 лв. (с 9.7%).
  • Доходите от социално осигуряване и социални помощи намаляват от 38 на 36 лв. (със 7.5%).

Разходи на домакинствата

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2016 г. е 1 110 лв. и се увеличава с 0.9% спрямо същото тримесечие на 2015 година.

В структурата на общия разход с най-голям дял са разходите за храна (31.1%), следвани от разходите за жилище (18.1%) и разходите за транспорт и съобщения (12.0%).

В  сравнение със същото тримесечие на 2015 г. разходите средно на лице от домакинство се променят, както следва:

  • Разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 339 на 345 лв. (с 1.7%).
  • Разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) намаляват от 203 на 200 лв. (с 1.6%).
  • Разходите за транспорт и съобщения се увеличават от 132 на 134 лв. (с 1.4%).
  • Разходите за здравеопазване намаляват от 68 на 62 лв. (със 7.7%).
  • Без промяна са разходите за алкохолни напитки и цигари (47 лв.) и за облекло и обувки (34 лв.).

Потребление на домакинствата

През първото тримесечие  потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство се променя спрямо същото тримесечие на 2015 г., както следва:

  • Увеличава се потреблението на зеленчуци - от 9.3 на 10.4 кг, и на прясно мляко - от 4.5 на 4.7 литра.
  • По-съществено намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 22.7 на 
  • 21.8 кг, и на плодове - от 11.2 на 10.4 килограма.
  • Без промяна остава консумацията на месо, кисело мляко, сирене, яйца и зрял фасул.