Бъдете честни най-напред със себе си, ако искате да намерите ключа към финансовото благополучие. Спестяването на парични средства е един от най-лесните и ясни пътищата за това, но преди да започнете до го правите е добре да бъдете наясно със себе си. Ще ви помогне да отговорите с повече разум и точност на следните 9 въпроса:

Снимка 504615

Източник: iStock

1. Колко харчите?

За да спестите пари, трябва да печелите повече и да харчите по-малко - това е елементарната истина. Не всеки успява в първото, а мнозина подценяват второто. Често има илюзия, че има достатъчно пари само за храна и комунални услуги, така че просто няма от какво да се спестява. Но не прибързвайте със заключенията.

Ако не сте отчели всичките си приходи и разходи поне няколко месеца, тогава нямате представа колко харчите и дали можете да спестите.

Да пестим пари във време на криза? Възможно е

Да пестим пари във време на криза? Възможно е

Съветите на финансовите експерти

Трябва да фиксирате разходите, за да разберете тяхната структура. Например поставяте всички разходи в супермаркета в категорията "Продукти" и ги смятате за оправдани. А се оказва, че само 30% от сумата отиват за месо, зърнени храни, плодове и зеленчуци, а останалата част отиват за шоколад, бисквити, безалокохлни напитки и алкохол.

Започнете да водите подробни записи - ще научите много за себе си.

2. Колко получавате?

Най-лесният начин е да умножите заплатата по 12 - по броя на месеците - и да изчислите годишния доход. Но сумата няма да е съвсем точна. Може би сте получили, пари за храна и транспорт, други бонуси или данъчно облекчение за годината. Струва си да се обмислят всички нюанси, за да се разбере реалното състояние на нещата.

Неща, за които пилеете пари без да осъзнавате

Неща, за които пилеете пари без да осъзнавате

Най-често срещаните капана за пари и съвети как да намалим разходите

3. Колко пари ви трябват за най-необходимото?

Определете какви разходи са задължителни за вас. След това оценете разходите си въз основа на няколко стратегии, например:

  • Каква е минималната сума, с която можете да живеете, без да гладувате и без да задлъжнявате.
  • Колко ви трябва, за да живеете без да се ограничавате, но и без излишества.
  • Колко пари са ви необходими, за да живеете луксозно.

Оптималната стратегия е втората: тя помага да се постигне баланс между ограниченията и комфортния живот, да икономисвате и спестявате разумно. Първото число ще ви помогне да видите истинските си нужди, а последното ще ви помогне да разберете към какво трябва да се стремите.

Можете да симулирате произволен брой сценарии за себе си. Основното нещо е да разберете защо го правите.

Снимка 203906

Източник: pexels.com

4. Как и защо да бюджетирате?

Сама по себе си информацията за приходите и разходите е интересна, но безполезна, ако не я приложите на практика. Тези данни са необходими за съставяне на бюджет за месеца и годината. Подробният финансов план ще ви помогне да вземете предвид всички големи и малки разходи, да заложите средства за забавление и форсмажорни обстоятелства и, разбира се, да започнете да спестявате.

5. Как да спестите пари, без да застрашавате качеството на живот?

Някои приемат радикален подход: решават да затегнат коланите, да купуват най-евтиното, да се ограничават във всичко. И това е грешка. Животът ще стане непоносим и това изобщо не е това, което трябва да постигнете с с икономиите.

Не бъркайте рационалното съкращаване на разходите със скъперничеството:

  • Ако сте преминали допълнителен квартал, за да закупите познати продукти по-евтино, това е добре.
  • Ако сте заменили висококачествени продукти с евтини заместители с неясен състав, това е лошо.

6. Колко трябва да спестявате?

Много зависи от това за какво спестявате и дали вече имате някакви натрупвания. Първото нещо, за което трябва да се погрижите е резервният фонд. Това е въздушна възглавница, която ще ви помогне в случай на загуба на работа, продължително боледуване или други форсмажорни обстоятелства. Спестяванията трябва да са достатъчни за поне три месеца нормален живот, а в идеалния случай за една година.

Фнансовите цели за останалото сами си ги определяте. Но те трябва да бъдат ясно формулирани и пътят на спестяванията трябва да бъде точно пресметнат.

7. За какво трябва да спестите точно сега?

Този въпрос логично следва от предишния. При спестяването има спринтове, а има и маратони. В първия случай събирате малка сума пари, която да похарчите през следващите няколко години. Във втория преследвате дългосрочни цели, за които трябва да спестите сега.

Например, наивно е да се надявате на голяма пенсия от държавата - по-логично би било да спестявате и сами за старостта. Същото е и с образованието на децата: ако искате престижен университет в чужбина, трябва отрано да се подготвите финансово.

Често хората махат с ръка за дългосрочните цели: "Изведнъж ще се огранича сега, но няма да доживея до пенсия." Ще бъде много по-тъжно, ако все пак живеете по-дълго, а няма да имате спестявания за този момент.

Снимка 330846

Източник: iStock

8. Колко пари да спестите?

Най-малко 10% от всички приходи. По-добре е да не падате под тази лента, в противен случай ще спестите години. Но можете да увеличите процента, ако финансовите ви състояние позволява.

Ако не знаете откъде да започнете, опитайте да оставите настрана 10% от заплатата си и 25% от бонуси, парични награди, допълните бонуси и т.н.

9. Как да съхранявате спестявания?

Определено не под матрака, особено когато става дума за дългосрочни спестявания, в противен случай инфлацията бавно, но сигурно ще изяде парите ви. За краткосрочни цели си струва да помислите за спестовни сметки и депозити. За дългосрочните планове е по-добре да инвестирате. Парите трябва да работят и да печелят, жалко е да не използвате техния потенциал.

Отделете време, за да научите за инвестиционните инструменти и избягвайте съмнителни начинания, които рискуват да ви оставят без пари.