Глобалната икономическа криза, която последва като ефект от пандемията, а след това и от войната в Украйна поражда редица въпроси и притеснения за финансовото ни оцеляване. Логичният въпрос за много хора е има ли как да спестяват при висока инфлация, политическа нестабилност и намалени доходи.

Експертите са категорични, че заделянето дори на дребни суми е важно и необходимо, а често се оказва и полезно в бъдеще. На пазара са налични различни инструменти, които ни позволяват да управляваме парите си и ни помагат да спестяваме според възможностите си.

Как да пестим гориво

Как да пестим гориво

Темата за разхода на гориво е особено актуална сега при растящите цени на бензина, дизела и газта

Със сигурност не е добра идея да теглите потребителски заем, поради напрегнатата ситуация и покачващите се банкови лихви. Повечето финансови експерти съветват да не закупуваме имоти панически, а само ако наистина имаме нужда от тях. По-добре от покупка на нещо с цел евентуална инвестиция, особено ако е с кредит, е да спестяваме пари, дори и малко.

Ето и три съвсем простички финансови съвета, изготвени от сайта Born Realist, които наистина вършат работа:

   1. Избягвайте малките импулсивни покупки

Грабването на сладки и безалкохолна напитка от рафтовете в супермаркета с цел да "убиете" скуката докато чакате на опашката пред касата не е добра идея. Премисляйте добре всяка покупка и нуждата ви от нея.

   2. Не бързайте с ненужни промени

Компютърът ви наистина ли толкова много се нуждае от поправка? А можете ли да изчакате още една седмица преди да отидете на фризьор? По-добре купувайте стоки и залагайте на услуги, които са по-качествени и ще ви вършат работа за по-дълго време.

   3. Плащайте сметките си навреме

Това особено важи за купените с кредит продукти и кредитните карти. Причината е, че просрочването на плащанията ще ви натовари с допълнителни такси.

Как да пестим като милиардер: Няколко съвета за по-скромен живот от Уорън Бъфет

Как да пестим като милиардер: Няколко съвета за по-скромен живот от Уорън Бъфет

Ако купуваме неща, от които не се нуждаем, скоро ще продаваме вещи, които са ни нужни

Казано накратко, малко планиране и повече самоконтрол биха помогнали да заделите пари встрани, които при нужда наистина могат да ви свършат работа.