Бижута, кюлчета, монети - купува се всичко, стига да е злато. Това е единствената стока, която в момента се харчи като топъл хляб на Капалъ чарши. Предполага се, че турците са се запасили със злато за 280 милиарда евро.

При търговията с благородния метал няма опасност от срив на продажбите заради пандемията, точно обратното - купувачите се надпреварват да купуват злато.

"Когато сутрин отваряме купувачите вече се редят на опашка, мисля, че не е преувеличено да говорим за треска за злато. Хората не знаят какво още ги чака и се страхуват спестяванията им да не се стопят", твърди бижутер от Капалъ чарши.

Във времена на криза много хора предпочитат да инвестират злато вместо да държат парите си в банката, а Турция в момента се намира точно в такава криза.

Обменните курсове ясно говорят за страховете на хората. Още преди кризата лирата беше под силен натиск, но след началото на пандемията тя се обезцени допълнително спрямо долара и еврото.

В същото време златото поскъпна значително от началото на годината, а купувачите не секват. Купува се всичко - кюлчета, монети, бижута.

"Не държа спестяванията си в турски лири, обръщам в злато или в чужда валута", казва един от купувачите.

Според експерти златото, което турците държат у дома е на стойност 280 милиарда евро или около 40% от БВП на страната. Това обаче е проблем за икономиката.

"Когато купувате злато, вие правите спестявания, но в икономиката спестяванията обикновено биват използвани за нови инвестиции и когато ги държите под дюшека те липсват на пазара и не се инвестират. Това липсва в момента в икономиката", обяснява  финансовият анализатор Озан Шакар. 

Но краят на пандемията не се вижда изглежда новата треска за злато в Турция ще продължи доста дълго.