Пакистанският премиер Шахбаз Шариф и министрите от федералното правителство доброволно се отказаха от получаване на заплати и бонуси, като част от мерките за "жестоки" икономии въведени от кабинета, целящи намаляване на държавните разходи. Това съобщава пакистанският вестник Pakistan Today. Страната е пета по население в света, но със сравнително нисък жизнен стандарт.

В началото на седмица президентът на Пакистан Асиф Али Зардари също обяви че се отказва от полагащите му се заплати и бонуси, заявявайки, че е "решил да не натоварва националната хазна".

Какви са заплатите на президента на Пакистан и на върховния съдия и защо искат повишение

Какви са заплатите на президента на Пакистан и на върховния съдия и защо искат повишение

Увеличението може да е с почти 50%

Въвеждането на мерки за икономии на държавни разходи беше една от първите стъпки на новото пакистанско федерално правителство, ръководено от Шариф, сформирано след парламентарните избори през февруари.

Затова кабинетът реши да ограничи служебните пътувания в чужбина на министрите и държавните служители, а също така въведе нови правила за престоя им в чужбина. В съответствие с тях, министрите, ръководителите на местно ниво и техните съветници и помощници ще могат да пътуват в чужбина на държавна издражка не повече от три пъти годишно, и то само с разрешение на специална правителствена комисия, осигуряваща строги икономии на националния бюджет.

Националната авиокомпания на Пакистан е пред закриване

Националната авиокомпания на една от най-големите държави в света е пред закриване

Авиопревозвачът няма пари за самолетно гориво

При пътуване в чужбина на министрите и държавните служители е забранено да отсядат в петзвездни хотели. Препоръчва се на пакистанските посолства в чужбина да включват повече дипломати в международни форуми и събития, което би трябвало да способства за намаляване на пътуванията на министри и служители за участие в тях.

Пазарната капитализация на индийския конгломерат Tata Group надхвърли БВП на Пакистан

Пазарната капитализация на най-големия индийски конгломерат надхвърли БВП на Пакистан

Част от компаниите в конгломерата са удвоили стойността си за година