Турската отбранителна индустрия постигна още една своя дългоочаквана и амбициоцзна цел, след като безпилотният сухопътен автомобил Barkan официално влезе в инвентара на силите за сигурност на страната. Това авангардно безпилотно наземно превозно средство е представено официално на предстоящия 16-и Международен панаир на отбранителната промишленост (IDEF 2023), провеждащ се в Истанбул, съобщава Daily Sabah.

Изложението odld възможност на технологичната компания Havelsan да представи най-новите постижения в решенията за безпилотни превозни средства под темата "цифрово единство".

На Балканите има една могъща армия, българската войска е на шесто място

Кои са най-могъщите армии на Балканите и от кои държави е по-силна България?

България заема 67-мо място по военна мощ в света, според годишния доклад на американския уебсайт Global Firepower

Havelsan е известна със своя опит в платформите за обучение и софтуерни решения за силите за сигурност. Днес обаче отбелязва нова ера с включването на Barkan в своя инвентар, коментират експерти.

От Havelsan разкриват, че техният път към роботиката и автономните системи започва с Barkan I, като от компанията са посветили близо две години на провеждането на обширни полеви тестове. Следва разработката на Barkan II. Тази по-нова версия показва подобрена мобилност, почти удвоявайки теглото си и е оборудвана за носене на оръжия от тежък клас.

Havelsan планира да тества гранатомети, ракети Mete и други варианти на ракети. Компанията привлече международно внимание, като демонстрира тези безпилотни превозни средства на различни чуждестранни изложения.

По отношение на друг безпилотен продукт, от компанията подробно описват разработките на Baha, които бяха подложени на обширни тестове за около година. С непрекъснатите си подобрения, Baha се превърна в усъвършенстван продукт, който работи независимо от GPS, като се гордее с възможности като автономна навигация и изпълнение на задачи дори при загубена комуникация.

От Havelsan в момента работят и върху интегрирането на безпилотни продукти от различни компании, включително най-новото допълнение към тяхното семейство - Kapgan, както и нови безпилотни дронове.

Коя е държавата с най-мощна армия в света

Коя е държавата с най-мощна армия в света

И коя държи най-много ядрен арсенал