София може да се превърне в дигиталната столица на новите пазари. Това смятат от престижното списание Forbes, като посочват, че именно в този български град през следващата седмица ще се проведе мащабната конференция Webit.Festival.

В своя публикация, посветена на него, от изданието припомнят, че технологичното събитие се организира от фондацията Webit на родния предприемач и инвеститор Пламен Русев.

Няколко години подред конференциите се провеждаха в Истанбул, но тази година те ще се състоят в София, където за първи път започват през 2008 г.

Българската компания, която беше оценена на €10 милиона от норвежката борса

Българската компания, която беше оценена на €10 милиона от норвежката борса

Историята на успеха от първо лице

Не обаче това е единствената причина за преместването на Webit обратно у нас. Този ход е продиктуван до голяма степен от бързоразвиващия се технологичен сектор в българската столица, които някои наричат „скрития шампион на Европа по стартиращи компании”.

В публикацията на Forbes се подчертава, че за извоюването на тази слава на София и въобще на България голям принос имат IT компании, като Telerik, VRay и Tickey.

За това говори и включването на столицата в класацията на десетте най-добри града за основаване на старт-ъп фирми на Училището по бизнес и мениджмънт в Брайтън.

Forbes: Отидете да живеете в София

Forbes: Отидете да живеете в София

Престижното издание посочва българската столица като най-подходящия избор

Това, което прави България толкова атрактивна за компаниите от IT сектора е ниската ставка на данъка върху дохода, която е в размер на 10%. От друга страна обаче чуждестранните инвеститори са притеснени от имиджа на страната ни във финансовата сфера, като я свързват най-вече с корупция.