Дигитализацията се превръща във все по-модерна дума в Северна Македония, където в продължение на две десетилетия политиците прилагат цифрови реформи, откриват така наречените "услуги на едно гише" и насърчават електронните услуги ("е-услуги"). Публичните регистри обаче остават несвързани, процедурите са сложни, дори граничещи с абсурда, а електронните услуги, които съществуват, често само влошават нещата, пише Balkan Insight.

Истината е, че паралелно с цифровизацията, насочена към опростяване на държавната администрация, в Северна Македония протичат поне още два несъвместими процеса. Единият е децентрализацията, която вместо да доближава услугите до крайните потребители, всъщност служи само за укрепване на властта на местните политически лидери. Другият е политически популизъм, при което публичните институции се назначават от неквалифицирани служители въз основа на политическа принадлежност.

Институциите се конкурират помежду си и дори да дублират отговорности, просто за да оправдаят броя на служителите си. И колкото повече персонал имат, толкова по-малко продуктивни стават. Това създаде тихо отвращение към цифровизацията сред служителите в публичния сектор, които се радват на повече, а не на по-малко документация, на сложни, а не на опростени процедури. 

Снимка 606064

Източник: iStock

Примери, граничещи с абсурда

Ето и няколко примера от първа ръка. Колкото и анекдотични да изглеждат, когато са разглеждани заедно, те дават ясна представа за това как нещата работят в действителност. Първият пример е от началото на 2023 година, когато човек от екипа на Balkan Insight се опитва да насрочи дата за сватба.

Дигиталната революция в Косово: една история на успеха

Успешната дигитална революция в една от най-бедните страни в Европа

Успешният проект Косово KODE бързо осигури равен достъп до цифрови възможности за всички

Той разказва, че за да подадете онлайн заявка на сайта на Агенцията по вписванията на Северна Македония, ви е необходим Е-акаунт. Това обаче се оказа невъзможно, а линията за поддръжка дава свободно, така че годениците решават да отидат лично. В службата по вписванията в центъра на Скопие над дузина гишета виси банер, обявяващ мястото за "обслужване на едно гише". От там започват абсурдите.

Първо казват на двойката да кандидатства за валидни свидетелства за раждане от институцията, която съхранява всички документи за раждане. Седмица по-късно получават SMS, че сертификатите са издадени, но когато се връщат в Агенцията по вписванията им казват, че съобщението е "изпратено погрешка".

"Моля, изчакайте още четири дни."

Нищо обаче не идва, затова годениците се връщат отново. След половинчасово търсене служителят все пак намира нужните им документи. С актове за раждане в ръка двойката се мести на съседното гише и ги предава на служителката там. Същата институция, но различен служител?

"Да, такава е процедурата", е отговорът.

Бракът е сключен, следва бебе. През февруари героят на тази история се отправя към общинската служба на общината, в която живее, една от 10-те, които съставляват по-голямата част от област на Скопие. Там мъжът трябва да регистрира новородения си син. Служителка го уведомява, че документите ще отидат първо в северномакедонското МВР.

След четири дни мъжът се връща, след като отново е изпратен в Агенцията по вписванията, за да вземе акт за раждане. Разказва, че пристигнах в 13 часа местно време в петък, два часа преди гишето на инситтуцията да затвори.

"Трима частни охранители блокираха влизането ми, като казаха, че машината, която издава билети за опашка, не работи. Бяхме аз и още 20 души, включително жена с новородено дете, в студено предверие на сграда. От време на време някой друг влизаше и с кимване на охраната прескачаше опашката и влизаше в празната зала, където работеха само няколко гишета."

След известни преговори старши служител прошепва, че може да помогне на чакащия и да го регистрира за слот в понеделник, когато ще може да свърши работата си "като шеф". 

Три месеца по-късно майката на нашия герой умира от рак. По време на едногодишно лечение, в нито един момент не може да се резервира час за лекар онлайн. Това принуждава хора от цялата страна да пътуват в ранни зори до столицата Скопие и да чакат в тесни коридори, понякога без места за сядане, за да посетят лекар.

Единствената част с "Е"

"Единствената част с "Е" беше компютърът на бюрото на лекаря, на който той бавно изписваше диагнозата и я отпечатваше на стар матричен принтер, за да мога да го предам на рецепцията и да получа пълната медицинска история в папка."

След погребението е ред на смъртния акт. Пак проблем проблем. В документите на майката пишеше, че е омъжена, но всъщност тя е разведена. Трябва да се отиде в съда, за да се получат документите за развод, което отнема около седмица. Защо е цялата бумащина, пита мъжът служителката в общинската служба. Не е ли по-лесно всичко да се цифровизира?

"Дигитализацията е измама. Загуба на време за привличане на еврофондове. Винаги ще бъде хартията", отговаря служителката.

Половинчати услуги и проверка на фактите

Северна Македония все още няма нито една база данни, която публичните органи да могат да използват, за да предлагат ефективно цифрови услуги. Така че никой не може да каже със сигурност колко услуги действително са налични по електронен път и колко все още изискват физическо присъствие.

Националният портал за електронни услуги - "uslugi.gov.mk", наистина позволява на хората да плащат някои такси и административни данъци, да проверяват статуса на определени процедури. За целта човек трябва първо да си създаде електронен акаунт.

В момента този портал съдържа около 900 различни вида услуги, предлагани от почти 1300 публични институции. Проблемът е, че повечето от тези услуги не са напълно електронни. За много от тях човек може просто да получи информация какви документи са му необходими преди да отиде лично във въпросната институция. 

Вероятно това е причината, заради която от 1,8 милиона души в Северна Македония по-малко от 90 000 са регистрираните потребители на портала за електронни услуги. Останалите все още се редят на гишета.

Дигиталните номади, които все по-често избират Северна Македония, вместо България

Дигиталните номади, които все по-често избират Северна Македония, вместо България

Какво предлага Скопие и с какво измества София?