Никой не обича паролите. С течение на годините изискванията към тях станаха такива, че неизбежно се налага да измисляме дълги и уникални комбинации от малки и главни букви, цифри и специални символи. Трудни са за помнене, а не всички се оправят с програмите за управление на паролите (които също трябва да се защитят с парола...). Една от алтернативите, която през последните години набира скорост, е т.нар гласова биометрия - гласът на потребителя се разпознава от специални алгоритми и така той получава достъп.

Защо разбиването на пароли става все по-бързо и лесно

Защо разбиването на пароли става все по-бързо и лесно

Кратките пароли са най-лесната "плячка" за хакерите

Звучи лесно и удобно. Затова и някои проучвания виждат в сферата пазар за 3,9 млрд. долара с над 22% годишен ръст поне до 2026 г. В тази датираща от 2021 г. прогноза обаче не е отчетен един фактор - "клонирането" на гласове чрез изкуствен интелект. Експеримент на Vice показва, че публично достъпен AI инструмент без проблем успява да "излъже" гласовата биометрия на голяма банка. Това вече не звучи като голям пазар, а като голям проблем.

Гласът на машината

Авторът на статията в онлайн изданието разказва, че проучване на предложенията на пазара се спрял на това на ElevenLabs. Качил в системата свой аудиозапис, в който чете на глас текста на европейското законодателство за защита на личните данни (GDPR) и готово - ботът вече започнал да говори с неговия глас, включително и с британския му акцент. Подобен запис може да се направи лесно на друг човек - даже с изваждане на аудиото от клип в социалните мрежи.

Гласовата биометрия на банката (Lloyds) работи при банкирането по телефона. На видео се вижда как с няколко предварително записани фрази журналистът получава достъп до своята сметка - без самият той да е казал нищо.

Този вид гласова биометрия е популярен сред кредитните институции в САЩ и някои европейски държави. Няма яснота дали се прилага от български банки, но някои от тях така или иначе закриха изцяло услугата си за телефонно банкиране.

В същото време, има компании и у нас, които предлагат такъв тип решения за бизнеса. Включително - и за здравни заведения.

Изберете нещо по-сигурно

"Препоръчвам на всички организации, които използват гласово "удостоверяване", възможно най-бързо да преминат към по-сигурен метод като многофакторната автентикация", коментира пред Vice изпълнителният директор на компанията за киберсигурност SocialProof Security.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Показателно е, че Lloyds твърдят на своя сайт, че анализират над 100 различни характеристики на гласа, когато се използва за удостоверяване.

Банката е започнала да прилага "контрамерки" срещу синтетичните гласове и твърди, че към момента няма данни за измами с помощта на такъв тип технологии. Засега.