Как да се върнат хората на работа и да пътуват отново, без да съществува ваксина срещу новия коронавирус? Това е може би един от най-важните въпроси, който в момента се опитват да решат няколко стартъпа, състезаващи се в изграждането на цифрови "паспорти за имунитет".

Става въпрос за сертификати, които ще бъдат издавани на хора, вече възстановили се от Covid-19, или лица, прекарали вируса без симптоми. Идеята е чрез приложенията да може здравният статус на лицето да бъде свързан с трети страни като работодатели, летищни оператори, ресторанти и много други.

Или поне такава е идеята на теория, пише CNBC.

Преди въвеждането на подобни методи като "пропуски с виртуална идентичност" обаче все още има много въпросителни. Например дали тестовете за антитела могат да отчитат имунитет от повторна инфекция, както и дали може адекватно да се защити поверителността на потребителите.

Тези въпросителни продължават да съществуват, което не се харесва на експертите.

Испания губи германски туристи за сметка на Гърция, Португалия и Хърватия

Една от най-желаните дестинации в Европа губи германски туристи за сметка на Гърция и Хърватия

И това е лоша новина за бизнеса там

Дебатът за "имунитета"

Предприемачите, които стоят зад някои от инициативите за създаването на "имунитетен паспорт", обясняват, че гледат на тези проблеми сериозно.

Екип от софтуерни инженери от финтех компанията TransferWise вече помогна за изграждането на цифрови паспорти за имунитет към коронавируса, които сега се изпробват в Естония. Съоснователят на фирмата Таавет Хинрикус междувременно заяви, че няма да се дават данни публично, докато не се постигне научен консенсус относно изграждането на имунитет за Covid-19.

По думите му сега има нужда от научен консенсус, предвид факта, че в научната общност има съгласие, че съществуват антитела срещу Covid-19, но няма съгласие относно параметрите. Експертът също така е на мнение, че по-евтините и по-широко достъпни сега средства за тестване на болестта ще бъдат фактори от решаващо значение за съставянето на профили, които да послужат за "имунните паспорти".

Много учени обаче не са съгласни, че тези паспорти ще работят.

"Не мисля, че паспортите за имунитет наистина са изход от ситуацията. Това е страхотна идея, но не мисля, че отговаря на мерките за контрол", коментира микробиологът от Редингския университет д-р Саймън Кларк.

Засега Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да не тръгват по този път, а именно раздаването на паспорти за имунитет, независимо дали става въпрос за физически или дигитални. Причината за това е една - организацията се съмнява, че може да се осъществи ясен контрол относно степента, в която тестовете за антитела могат да констатират имунитет.

По думите на експерта все още сме далеч от това да може спокойно да се заяви със сигурност кое лице всъщност е имунизирано и как се изгражда имунитет.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

Етични ли са паспортите за имунитет?

Някои експерти твърдят, че онлайн сертификатите за имунитет са неетични, защото чрез тях се дават определени привилегии на хората, които вече са изкарали Covid-19. Подобни мерки дори биха довели до насърчаването на зараза с цел получаването на статус "имунизиран".

"Ние правим всичко възможно да спрем разпространението на заразата", казва Кларк. Според него въвеждането на подобни паспорти може да доведе до бум на фалшифицирането на тестове за коронавируса.

Скорошен доклад на изследователската група за изкуствен интелект Ada Lovelace Institute алармира, че паспортите на имунитет "могат да представляват изключително висок риск по отношение на социалното сближаване, дискриминацията, изключването и уязвимостта на хората".

Докато екипът на TransferWise признава, че паспортите за имунитет не са "перфектно решение", Харш Синха - главен технологичен директор на компанията - споделя, че това е "итеративен подход", който може да се развие паралелно с достиженията на науката в сферата.

Синха констатира, че днешната реалност е по-груба - независимо от това дали разполагаме с данни за имунитета, държави като САЩ и тези от Европа и Азия облекчават мерките.

Европейските летища и авиокомпании изпробват мерките за безопасност

Европейските летища и авиокомпании изпробват мерките за безопасност

За какво да се приготвите, ако ви се налага да пътувате скоро?

Притеснения относно поверителността

Onfido, чийто софтуер проверява самоличността на хората чрез съпоставяне на селфи снимка с издадената от държавата лична карта на потребителя, работи с германското приложение за резервации на хотели Sidehide за интегриране на технологията, така че гостите да могат да представят уникален QR код, който да доказва, че те притежават сертификат за имунитет.

Компанията проведе разговори с правителството на САЩ относно въвеждането на паспорти за имунитет и пожела да представи решение за проследяването на технологиите за справяне с глобалните огнища на болести.

"Ние се консултираме също така с други правителства, за да направим този процес възможно най-безпроблемен. Самите тестове остават най-важен въпрос", заяви съоснователят и изпълнителен директор на Onfido Хусайн Касай.

Главните опасения тук са, че подобни виртуални паспорти биха могли да накърнят личния живот на хората - проблем, който става все по-актуален заради наличието на чувствителни здравни данни.

"Това е медицинска карта. Всеки направен кръвен тест, колкото и това да е на пръв поглед тривиално, е поверителен", казва микробиологът Кларк.

Китай е една от държавите, които използва QR кодове, показващи здравословното състояние на гражданите, с цел контролиране на движението на гражданите, а оттам и разпространението на вируса.

Според Касай обаче неговата фирма иска да избегне китайския подход.

"Начинът, по който Китай въведе своята система, е много ефективен, но предлага на хората нулева конфиденциалност. Да овластиш хората със способността да доказват състоянието си, без да разкриват друга информация за самоличност ... е част от отговора", посочва Хинрикус от TransferWise. Според него също така трябва да се гарантира не само че данните се съхраняват сигурно и под контрола на въпросното лице, но и че те са пропорционални - винаги да се генерира само минималния набор от данни, който се изисква. "Ако данните не съществуват, с тях не може да се злоупотребява", допълва експертът.

Засега е ясно, че стартъпите ще продължат да работят върху идеята. Въпросът е доколко тя наистина ще бъде ефективна. Предвид сериозните законодателства за защита на личните данни, които се приемат по света, етичният проблем също стои в дневния ред и това не бива да се пренебрегва. Със сигурност подобен паспорт би спестил много време и усилия на хората, желаещи да пътуват. Следователно сега остава да видим как тази на пръв поглед полезна идея би била приложима в развитите страни.

Някои туристически полици покриват медицински разходи и лечение при коронавирус

Някои туристически полици покриват медицински разходи и лечение при коронавирус

Засега обаче няма специална застраховка