Новата година е почти пред нас, което означава, че е идеалното време да погледнем напред към технологичните тенденции, които ще оформят 2024 г. Генеративният AI беше историята на 2023 г. и това, че часовникът удря полунощ на 1 януари, не означава ще стане по-малко важен.

Много е вероятно генеративния AI и изкуственият интелект като цяло, да продължат да стимулират огромна част от разговорите през следващата година. Не става дума само за нови модели и компании, които се присъединяват към надпреварата във въоръжаването с ИИ. Разговорите все повече ще се фокусират върху това как компаниите генерират приходи от своите ранни генеративни инвестиции в ИИ.

Но AI няма да е единствената история, която предизвиква вълни. Разширената и виртуалната реалност също ще заемат централно място, когато Apple (AAPL) пусне своите слушалки Vision Pro в началото на 2024 г., създавайки сблъсък с конкурента Meta (META).

Технологията за автономни превозни средства също ще получи много внимание през 2024 г., тъй като компании като Tesla (TSLA) и GM (GM) са изправени пред критики, свързани с техните способности за самостоятелно управление, а повече автомобилни производители внедряват усъвършенствани функции за подпомагане на водача.

Също така със сигурност ще има истории, които експлодират на сцената, които дори не можем да проумеем днес. Кой можеше да знае през 2022 г., че генеративният AI ще се превърне в технологичната история на 2023 г.? С това казано, ето някои от най-големите теми, които можете да очаквате с нетърпение през 2024 г.

AI става личен

Generative AI открадна светлината на прожекторите през 2023 г. и това ще се прехвърли направо през 2024 г. с допълнителен обрат: тези мощни възможности на AI ще бъдат все по-достъпни на вашите компютри и смартфони.

Intel (INTC), AMD (AMD) и Qualcomm (QCOM) вече говорят за така наречения компютър с изкуствен интелект или персонални компютри с възможност за стартиране на генеративни AI приложения. И ще видим още повече от тях през 2024 г. И трите компании вече представиха чипове, способни на бордова AI обработка, а Pixel 8 Pro на Google (GOOG, GOOGL) работи със следващото поколение Gemini Nano генериращ AI модел на тази компания. И броят на устройствата, работещи с вграден генеративен AI, ще се увеличава само оттам.

Локалните генеративни AI приложения ще осигурят на потребителите по-голямо усещане за поверителност и сигурност, тъй като платформите няма да имат нужда да изпращат потребителски данни в облака, за да правят неща като извършване на търсения или организиране на информация.

Apple също може да скочи на генеративния AI. По време на разговора за приходите на компанията за четвъртото тримесечие, главният изпълнителен директор Тим Кук изложи как Apple вече използва AI технологии в редица свои предложения, включително гласова поща на живо. Кук също изрично спомена, че Apple инвестира в свои собствени генеративни възможности за AI и това може да означава по-интелигентна Siri.

"Ще видим повече AI и Apple да говорят за генеративен AI, вграден в Siri", обясни управляващият партньор на Deepwater Asset Management Джийн Мънстър. "Това е, от гледна точка на потребителите и акциите, нещо, което според мен би било положително за акциите на Apple през следващата година."

Междувременно инвеститорите ще търсят възвращаемост от инвестициите на Big Tech в AI от следващата година.

2024-та: Годината, в която бизнесът ще е принуден да интегрира AI

2024-та: Годината, в която бизнесът ще е принуден да интегрира AI

Управлението на дигиталната инфраструктура ще става все по-сложно, прогнозират от Progress

"Те трябва да започнат да стимулират допълнителни приходи", обясни Патрик Мурхед, главен изпълнителен директор и главен анализатор в Moor Insights & Strategy, цитиран от финансовото издание Yahoo! Finance. "AWS, Azure, Google Cloud, Oracle Cloud, IBM Cloud... моите очаквания са, че ще имате хора, които наистина купуват и плащат пари за тези допълнителни услуги."

Смесената реалност е изправена пред най-голямото си изпитание

Да, изкуственият интелект ще продължи да запълва заглавията през 2024 г., но една друга история може просто да съперничи на богатството на изкуствения интелект: слушалките Vision Pro на Apple. "Пространственият компютър" с разширена/виртуална реалност, както го нарича Apple, ще направи своя дебют следващата година.

Vision Pro за $3499 бележи първия път, когато Apple навлезе в нова продуктова категория, откакто дебютира Apple Watch през 2015 г.

Meta е лидер на пазара на слушалки за AR/VR благодарение на своите слушалки Quest и ограничената конкуренция, но нейното подразделение Reality Labs, което произвежда устройствата Quest, губи милиарди долари всяка година.

Ако Apple иска да направи Vision Pro хит, ще трябва да убеди потребителите, че имат нужда от слушалките, нещо, с което Meta се бори.

"Мисля, че ще отнеме пет до осем години, за да придобие сцепление, но мисля, че [Vision Pro] в крайна сметка ще бъде вълнуваща част от потребителските технологии", каза Мънстър.

Самоуправляващите се автомобили продължават да се движат

Автономните автомобили се сблъскаха с редица неуспехи през 2023 г., включително GM спря своя бизнес с безпилотни таксита Cruise, след като превозно средство повлече човек. Междувременно Tesla на Илон Мъск беше принудена да издаде безжична актуализация на 2 милиона превозни средства по пътищата в САЩ, за да отговори на опасенията, че автомобилите на компанията не предупреждават хората как правилно да използват нейната усъвършенствана технология за подпомагане на водача.

Според Мурхед автомобилната и технологичната индустрия са подценили колко трудно би било автономните превозни средства да се пуснат в експлоатация в масов мащаб.

Но все още има голям интерес към технологията и няма да има недостиг на автономни съобщения през 2024 г., започвайки от Consumer Electronic Show следващия месец.

Nvidia, Qualcomm, Ford, BMW, Mercedes, Honda, Toyota - всички те работят върху усъвършенствани технологии за подпомагане на водача, които са водещи за самоуправляващите се превозни средства.

Близо 70% от компаниите у нас очакват AI да остави хора без работа

Близо 70% от компаниите у нас очакват AI да остави хора без работа

Над половината от фирмите вече използват платформи с изкуствен интелект

Компаниите обаче може да започнат да смекчават очакванията за това кога изцяло автономните превозни средства в крайна сметка ще излязат на пътя. Прогнозите, че технологията е само на няколко години разстояние, вероятно ще бъдат малко и рядко.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.