Искате ли да живеете 10 години повече? Тогава ще трябва да направите една жертва - да промените начина си на живот.

Има пет навика, които ако човек си създаде, може да увеличи продължителността на живота си с десетилетие, смятат изследователи от Училището по обществено здраве към Харвардския университет. Лошата новина е, че ще трябва да се откажете от вредната храна и от мързела.

Според проучването въпросните пет важни навика са:

  • Здравословната диета;
  • 30-минутни упражнения на ден;
  • Поддържане на здравословно тегло;
  • Ограничаване на алкохола - не повече от една чаша вино на ден за жените и по две за мъжете;
  • И никакво пушене през целия живот.

В проучването се посочва, че за мъжете и жените, които спазват тези правила, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е с 82% по-малък, а за онкологични такива - 65% по-малък. И това в сравнение с тези, водили нездравословен начин на живот в продължение на 30 години.

За да достигнат до тези резултати, учените са изследвали данни за последните 34 години за 78 000 жени и 44 000 мъже. Също така изчисленията показват, че дамите, спазващи такъв начин на живот, могат да добавят до 14 години към продължителността на живота си. За мъжете този период е 12 години.

Въпреки че правилата изглеждат доста лесни, всъщност е трудно човек да ги превърне в част от своето ежедневие. Изследователите препоръчват на първо място да се започне с установяване на вредните навици. Също така за постигането на желания ефект е по-лесно човек да тръгне по този път с някой близък - партньор, друг член на семейството или приятел.

Сред другите препоръки, които биха могли да добавят още няколко години, са активният социален живот и наспиването.