Пролетта вече чука на вратата, а с това и желанието и подходящото време за отдих на някое красиво и интересно място.

Ако обаче не искате да изкарате следващата си почивка в обичайните големи европейски градове, чиито забележителности вечно са обградени от туристически тълпи, вижте следния списък на британския вестник Guardian за най-хубавите алтернативни дестинации, изпълнени с исторически забележителности и емблематични културни събития.

*Миналата година София попадна в списъка на 10-те най-добри алтернативни дестинации на база на съвети от читателите на изданието.

Валета, Малта

Остров Малта сам по себе си е интересна гледка, но столицата ѝ Валета, построена от рицарите от Ордена на Св. Йоан през 16-и век, предлага много повече. Най-старото пристанище в Малта Форт Сант Анджело и Хипогеумът Хал Сафлиени – древен подземен храмов комплекс, изсечен в скала – са някои от най-възхитителните забележителности. Градът обаче не остава без съвременни нотки, като градската порта на Ренцо Пиано, завършена преди две годни, а през 2018 г. Валета ще бъде носител на титлата Европейска столица на културата. А по тясната и оживена улица “Strait Street” ще намерите барове и музика на живо. В цялата столица можете да откриете ресторанти, които сервират деликатесна италианска кухня.

Вроцлав, Полша

Този полски град има богата история, която се разпростира от театралната трупа Song of the Goat Theatre до посткомунистическия Centrum Reanimacji Kultury. Тази година Вроцлав е Европейска столица на културата, като предлага програма, варираща от специалния проект Film Operas до голям летен концерт с Дейвид Гилмор от Pink Floyd. Старият град, изобилстващ от мостове и паркове, е красиво място за разходка, както и Катедралният остров (Ostrów Tumski), осеян с готическа архитектура.

Марсилия, Франция

В най-старата част на този южен френски град Quartier du Panier ще намерите независими кафенета и магазини, като класическия магазин за сапуни La Grande Savonnerie, и галерии за съвременно изкуство по улица “Rue Sainte” и “Rue Grignan”. Има и исторически забележителности като голямата неовизантийска църква Nôtre-Dame de la Garde.

Дубровник, Хърватия

Хърватската столица е изключително живописна, освен това основно в нея се снимат кадрите към хитовия сериал „Игра на тронове”. Градът предлага изобилие от възможности за забавление – независимо дали чрез пийване по едно в баровете в стария град, или посещение на древната и все още работеща аптека на Дубровнишкия манастир. Ако обичате историята, си струва да отидете до Музея на Отечествената война, както и Музея за модерно изкуство.

Сараево, Босна и Херцеговина

Тази година се навършват 20 години от подписването на Дейтънското мирно споразумение, което поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Макар че историята остава важна част от настоящето, босненската столица, която често бива сравнявана с турския град Истанбул, е красиво и разнообразно място, с калдъръмени улички и отлични кафенета, които предлагат традиционно, бавно приготвено кафе и вкусен бюрек.

За да получат по-голяма представа за града под обсада, посетителите трябва да посетят Тунела на надеждата и мемориалния музей Galerija 11/07/95, който също се опитва да обясни трагедията в Сребреница.

Болоня, Италия

Ако искате да се угоите с италианска храна, то мястото е Болоня – красив университетски град, изобилстващ от класически тратории – от по-изискания Ristorante Biagi до евтини местни заведения като Trattoria Anna Maria. Макар че кухнята, културата за пиене на аперитиви и изобилието от религиозна архитектура са основната притегателна сила за повечето посетители, градът има и по-младежка страна – като социалния център XM24, който прави редовни събития от сорта на органичен пазар всеки четвъртък. А ако идвате в Болоня през ноември, направете така, че почивката ви да съвпадне с едно от водещите културни събития в града – международния фестивал Bilbolbul, който се провежда в разнообразни места: от музеи до домове.