Броят на чуждестранните туристи посетили Турция през февруари, се е намалил с 6,4% спрямо година по-рано - до 1,15 милиона души. По този начин туристическият поток спада вече 19 месеца поред заради безопасността и политическото напрежение в страната.

Но все пак, темпът на спад се забавя в сравнение с януарското понижение от 10 на сто, а посещенията през февруари са със 100 хиляди повече от първия месец на годината.

Както досега с най-голям дял остават туристите от Грузия (12,1%), докато Германия с 8,3% се спуска от второ на четвърто място за периода.

Иран се премества от трето на второ място с дял на туристите 11,3%.

Третото място по посещения в Турция през февруари тази година заема България с дял от 9,1%.

Руските туристи през февруари 2017 г. са се активизирали по посока пътуване към Турция. Броят им е нараснал с 95,6% в сравнение със същия месец на предходната година, достигайки 39,26 хиляди души.

Делът на руските туристи за месеца е 3,4% от общия брой на чуждестранните посещения в страната, показват данните на турското министерство на културата и туризма, цитирани от finmarket.ru.

По-рано през март ресорният министър Хусеин Яйман заяви, че Турция планира да приеме през 2017 година 5 милиона руски туристи.

Един от най-големите туроператори в Европа Thomas Cook Group отбелязва постепенно възстановяване на пътуванията към Турция.

На туристическия отрасъл се падат 13 на сто от брутния вътрешен продукт и 8 на сто от работните места в страната.