През 1985 г. Иван Боески казва на възпитаниците на Haas School of Business в Калифорнийския университет в Бъркли, че алчността е "здравословна". Малко след това самият Боески вдъхновява емблематичния герой Гордън Геко във филма от 1987 г. Wall Street.

Днес името на Боески вече не е синоним на милиони или на корпоративна алчност, но в началото на 80-те години, той има слава на инвестиционен банков титан, който печели стотици милиони долари, залагайки на корпоративни поглъщания. Това е така до момента в който репутацията му и борсовото му посредничество се сриват и се заражда тогавашния най-голям скандал за търговия с вътрешна информация.

Сега Боески е на 83 години и търговията с ценни книжа все още му е забранена.

Журналистът Джеф Мадрик, който помага на Боески да напише книга за сливанията през 1985 г., казва, че търговецът  от Уолстрийт е "класически аутсайдер", който "не се справя добре в училище".

Боески е син на руски мигранти и рядко споменава факта, че е работил на 20-годишна възраст в кръчмите в Детройт, собственост на баща му, включително помага в управлението стриптийз клуб.

По-късно обаче се жени за дъщеря на богато семейство. Боески и съпругата му Сиема Силберщайн се преместват в Ню Йорк през 1966 г., където той започва работа като борсов посредник.

През 1975 г. Боески открива фирмата за борсово посредничество, наречена "Иван Ф. Боески" със 700 000 щатски долара първоначален капитал, които идват предимно от семейството на съпругата му.

Специалността на Боески бил арбитражът. Арбитражните търговци като него често купуват много акции в дадена компания, смятайки че цената ще скочи, особено ако компанията на път да бъде придобита. Това може да е голям залог, особено ако поглъщането отпадне или акциите на компанията спаднат по някаква друга причина. По онова време има поток от корпоративни сливания и придобивания и това създава благоприятна почва за търговци като него.

"Боески имаше тази репутацията, че буквално живее в телефона по цял ден и нощ", казва Андрю Рос Соркин от CNBC.

Според някои информации Боески е станал най-добре платеният търговец на Уолстрийт през 1985 г. В пика на инвестиционния си бизнес Боески ръководи инвестиционен фонд с активи в размер от над 3 милиарда долара и има богатство на нетна стойност от над 200 милиона долара (равно на над 475 милиона долара днес), както и място в списъка на Forbes 400 най-богатите хора.

Падението

След като през 1982 г. губи 60 милиона долара от неуспешна сделка за Cities Services (предшественик на Citgo), Боески стартира схема за търговия с вътрешна информация, в опит да спаси бизнеса си и да избегне подобни провали занапред.

Боески влиза в незаконно партньорство с известния инвестиционен банкер Мартин Сийгъл от фирмата на Wall Street Kidder, Peabody, за да получи вътрешна информация за висящи корпоративни транзакции. По-късно Боески признава, че е виновен по обвинение за търговия с вътрешна информация.

Сийгъл предоставя на Боески незаконна вътрешна информация за сделки. Боески в крайна сметка признава, че реализирали над 33 милиона долара печалба между 1982 и 1986 г., възползвайки се от тази информация. (В замяна той е платил на Сийгъл приблизително 700 000 бонус.)

През ноември 1986 г. арбитражната игра на Боески приключва, когато федерални служители арестуват 49-годишния търговец на акции, след като откриват, че е замесен в подобна схема за търговия с вътрешна информация с Денис Левин, инвестиционен банкер във фирма на Уолстрийт, от който Боески е реализирал около 50 милиона долара печалба.

Боески сътрудничи на федералните власти, като се признава за виновен по едно обвинение за неверни изявления пред правителството и се съгласява да плати рекордните тогава 100 милиона долара глоба. Той информира ластите за някои от другите си партньори, включително Сейгел.

Последиците

Боески излежава малко повече от две години в затвора, но получава и доживотна забрана за търговия с ценни книжа.

След ареста си той достига ниво на позор, което бързо надминава славата, която му спечели финансовия успех.

Когато режисьорът Оливър Стоун търси вдъхновение за Геко, въплъщение на корпоративна алчност (и в крайна сметка има подобна съдба на Боески), спечелилият наградата Оскар филм черпи от реалните истории на множество скандални инвеститори като Боески.

Известната реплика от филма "алчността ... е добра" на Геко (изигран от Майкъл Дъглас), повтаря онова, което Боески казва в Бъркли: "Алчността е добра, между другото ...мисля, че алчността е здравословна. Можеш да бъдеш алчен и пак да се чувстваш добре със себе си. "

Съпругата на Боески Сиема се развежда с него през 1991 г. Той остава извън полезрението през следващите десетилетия. През 2012 г. един от братовчедите му казва пред The ​​New York Times, че опозореният търговец живее в Ла Хола, Калифорния с втората си съпруга и дете. "Това е всичко, което знам", каза братовчедът на Боески.