Германският град Хамбург забрани капсулите за кафе в сградите на държавни институции като част от усилията за намаляване на отпадъците. Дали и други трябва да последват примера му, пита журналистът Крис Стокел-Уолкър, цитиран от BBC.

През последното десетилетие или малко повече любителите на ободряващата напитка по света приеха нов метод за получаване на дневната си доза кофеин – кафемашината с капсули, в която се поставят малки пластмасови или алуминиеви кутийки, затворени с фолио или филтърна хартия, съдържащи кафе, и бързо се получава пълна чаша с ароматната напитка.

Кафе машините тип “single-serve” (за един човек), които Nespresso започна да продава през 1986 г., понасят все повече критики, които твърдят, че са заплаха за околната среда.

Миналия месец Хамбург въведе забрана за купуването на „определени замърсяващи продукти или съставки”. Тя включва специфични термини за „екипировка за топли напитки, в които се използва опаковане” и визира специално кафемашините с капсули, които представляват едно на всеки осем кафета, продавани в Германия.

JAB придоби производителя на кафе Keurig за 14 милиарда долара

Задава се глобална империя в кафената индустрия

Собственикът на Douwe Egberts и Mondelez диша във врата на Nestle

Според доклад тези опаковки водят до ненужно потребление на ресурси и генериране на отпадъци, а и често съдържат замърсяващ алуминий.

Капсулите не се рециклират лесно, защото често са изработени от смесица от пластмаса и алуминий.

Не само германските политици обаче не одобряват капсулите. Един на всеки десетима британци, анкетирани от Harris Interactive, са на мнение, че те са много вредни за природата. В същото време 22% от тях са признали, че притежават машина, която използва капсули.

Производителите на кафе твърдят, че работят за повишаване на рециклирането на капсулите, които предлагат.

Според експерти от Европейското бюро по околна среда обаче проблемът не е в рециклирането, а в намаляването на количеството на нещата, които трябва да се изхвърлят или рециклират.

Кой инвестира милиарди в Южен Судан, за да го превърне в износител на кафе

Кой инвестира милиарди в Южен Судан, за да го превърне в износител на кафе

В името на суровината